Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Szigorítják a Stop Sorost: engedély kell a migráció támogatásához

DSC 1738
2018.02.13. 15:31 Módosítva: 2018.02.13. 18:07

Jelentősen szigorítja a kormány a Stop Soros törvénycsomagot, és így nyújtja be kedden az Országgyűlésnek, jelentette be a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. A törvénytervezet szövege kedden kérő este került ki a Parlament oldalára. A módosított szövegben már nem az illegális migrációt segítő szervezetekről és tevékenységről van szó, hanem csak migrációt támogatókról, vagyis a törvény minden olyan civil szervezetet érinthet, amely bevándorlóknak, menedékkérőknek valamilyen formában segít. 

Tuzson Bence azt mondta: a kabinet megvitatta a több mint 600 beérkezett érdemi javaslatot, és "levonta a megfelelő következtetéseket". A legfőbb szigorítás az lesz, hogy nem regisztrációs kötelezettséget, hanem engedélyhez kötöttséget írnának elő.

Magyarországon migrációt szervezni, támogatni vagy finanszírozni csak engedély birtokában lehessen, amelyet a belügyminiszter adna meg a nemzetbiztonsági vonatkozások megvizsgálása után

– mondta Tuzson.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: ehhez a nemzetbiztonsági törvényt is módosítani kell. A szolgálatoknak kötelességük lesz nemzetbiztonsági szempontból átvizsgálni a kérelmező szervezeteket. A belügyminiszter döntése ellen eljárásjogi szempontból bírósághoz lehet majd fordulni.

Ha egy érintett szervezet engedély kérése nélkül folytatja tevékenységét, az ügyészség felhívja annak abbahagyására, egyben intézkedik az adószám törléséhez, mondta Völner. Amennyiben ezt követően sem fejezi be működését, az ügyészség pénzbírságot szabhat ki, amelynek összege 1 millió 800 ezer forint lehet. Ha ezek után is folytatja a tevékenységét, akkor következő lépésként az ügyész bírósághoz fordulva kérheti a törlését. 

A parlamenti államtitkár kedden megjegyezte, a törvény fontos definíciókat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy mi minősül engedélyköteles tevékenységnek. Szerinte a jogalkalmazói döntések befolyásolása is ebbe a körbe tartozik. A tervezet szövege szerint 

 „migrációt támogató szervezetnek minősül (...) amely nemzetközi védelem biztosítása érdekében harmadik országbeli állampolgárnak Magyarország területére biztonságos harmadik országon keresztül történő belépését vagy tartózkodását szponzorálja, szervezi vagy egyéb módon támogatja.”

A szöveg fel is sorolja, hogy ilyen támogató, szervező tevékenységnek tekinti, ha egy szervezet

 • érdekérvényesítő tevékenységet, kampányt folytat, vagy ezek szervezésében részt vesz,
 • a jogalkalmazói gyakorlat befolyásolására törekszik,
 • A magyar határnál határmegfigyelést tart, határmegfigyelést szervez,
 • információs anyagokat készít vagy ilyenre megbízást ad,
 • hálózatot épít, illetve önkénteseket toboroz,
 • közvetlenül vagy közvetve külföldről származó pénzbeli vagy vagyoni jellegű juttatást használ fel,
 •  vagy pénzbeli vagy vagyoni jellegű juttatást nyújt.

Változatlanul megmarad a külföldről származó támogatások utáni 25 százalékos illetékfizetési kötelezettség, ez alól azonban mentesülnek azon szervezetek, amelyek „nem ilyen célra" fordítják az összeget. Változatlan maradt az az elem is, amely a magyar, illetve a külföldi állampolgárok távoltartását teszi lehetővé, mondta.

A nemzetbiztonsági törvény sarkalatos törvénynek számít, amelynek módosításához kétharmados többségre van szükség. A Fidesz-KDNP frakciójának nincs meg ez a többsége most az országgyűlésben. Tuzson Bence úgy fogalmazott, hogy „egyben van értelme" a törvénycsomagnak.

A zagyvaságnak és jogi nonszensznek tekinthető javaslat szigorításáról már korábban megjelentek hírek. Rogán Antal nemrég arról számolt be, hogy megfontolják azokat a javaslatokat, amelyek szerint

 • a törvényjavaslatban szereplő 25 százalékosnál magasabb - akár annak többszörösét kitevő - illetéket kelljen fizetniük a migrációt segítő szervezeteknek,
 • szigorítani kéne a Büntető törvénykönyvet,
 • kötelezzék az ilyen csoportokat, hogy csak magyar pénzintézetnél vezethessenek számlát,
 • amerikai mintára "idegen ügynökségként" tartsák nyilván a migrációt segítő szervezeteket.

A Fidesz azonnal üdvözölte Tuzson Bence bejelentését. A párt szerint „minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy a bevándorlást szervezők és finanszírozók veszélyeztessék Magyarország biztonságát". A Fidesz felszólítja az ellenzéki pártokat, hogy tegyék félre pártpolitikai érdekeiket és támogassák a Stop Sorost törvényt.

A párt közleménye szerint „a Stop Soros törvényjavaslat ellen éppen azok a szervezetek tiltakoznak, akik a kerítés lebontását követelik, és kezdettől támadják a kormány bevándorláspolitikáját, a jogi határzárat, a tranzitzónákat, a magyar határvédelmet, a kvótanépszavazást és a nemzeti konzultációt". A Fidesz-frakció szerdán kezdődő kihelyezett ülésének egyik fő témája is a Stop Soros törvényjavaslat lesz.

(Borítókép: Bődey János / Index)