Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kamugyógyszert reklámozott egy orvos, fél évre eltiltották a szakmától

2018.02.14. 15:05 Módosítva: 2018-02-14 15:05:52

Az e heti nyomtatott HVG arról ír, hogy a Magyar Orvosi Kamara fél évre eltiltott egy gyógyhatásúnak mondott terméket hirdető orvost a praxisától. Juhász György orvos egy Dr. Juice nevű ezüstkolloid alapú szert reklámozott úgy, hogy az vírusellenes, legyőzi a hpv-t, a krónikus gyulladásokat, a Lyme-kórt, és még a rákos sejtek működését is visszaregulálja, ráadásul a mérgező gyógyszerekkel ellentétben mellékhatásmentes.

Az orvos az etikai bizottság előtt tagadta, hogy üzleti kapcsolat fűzte volna a gyártóhoz. Amint a kamara nehezményezte a reklámtevékenységét, a Dr. Juice egy másik orvost választott reklámarcnak. Ennek ellenére fél évig nem gyakorolhatja a szakmáját.

A Gazdasági Versenyhivatal rendszeresen lecsap a gyógyterméknek nevezett, de gyógyszerként nem eladható szerek forgalmazóira. Sok dolguk van ezzel: számos forgalmazó nagy üzletet lát az ezüst antibakteriális hatásában. Boldogkői Zsolt, a szegedi egyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezetője a HVG-nek azt mondta erről: a sósav is megöli a baktériumokat, mégsem ajánlják belső fertőtlenítésre. Arra pedig semmilyen tudományos bizonyíték nincs, hogy az ezüstkolloid egyetlen betegséget is meggyógyított volna. Viszont nagy mennyiségben mérgező.