Migrációval foglalkozik? Nemzetbiztonsági átvilágításon kell átesnie

2018.02.14. 14:39 Módosítva: 2018.02.14. 16:06

Drámai hangú közleményt küldött az Amnesty International Magyarország. A STOP Soros csomag életveszélyes című írásban felsorolják a problémákat a kedden a parlamenthez benyújtott törvénycsomaggal kapcsolatban.

A magyar civil szervezetek elleni nyílt, jogellenes támadásról van szó.

Azoknak az egyesületeknek és alapítványoknak, amelyek az egyik törvénytervezet értelmében “migrációt támogatnak”

  • kormányzati engedélyt kell kapniuk
  • nemzetbiztonsági átvilágításon kell keresztül esniük
  • Ha a szervezet nem tesz eleget az előírásoknak komoly bírságot
  • az adószámának felfüggesztését és a megszüntetését kockáztatja

„A korábbi alig leplezett kísérletek helyett, amelyek célja a civil szervezetek megbélyegzése és munkájuk akadályozása volt, a kormány most egy olyan teljes pályás letámadást indított, amely a létezésünket fenyegeti” - ezt mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Ha elfogadják, a kormány biankó felhatalmazást kap, hogy a legátlátszóbb ürügy alapján célba vegye a civileket. A törvény diszkriminatív, és hazug módon fel akarja osztani a magyar civil társadalmat „jó” és a „rossz” civil szervezetekre." Ők úgy látják, a javaslatnak nincs köze a nemzetbiztonsághoz vagy a schengeni határok védelméhez, viszont el akarják hallgattatni a civileket, "akik a kiszolgáltatott emberek érdekében dolgoznak".

Az egyik törvényjavaslat értelmében a belügyminiszter hatásköre lenne azt eldönteni, hogy ki számít olyan szervezetnek, amely „támogatja a migrációt”. A nemzetközi védelemre szorulók belépése vagy tartózkodása érdekében végzett például kampányolás, a „jogalkalmazói gyakorlat befolyásolása”, információs anyagok készítése, hálózat szervezése vagy önkéntesek toborzása is az ő engedélyéhez lenne kötve. A miniszternek az engedélyezési eljárás során be kell szereznie a nemzetbiztonsági szolgálatok véleményét, a teljes folyamat akár kilenc hónapig is eltarthat.

A javaslat szerint az érintett szervezeteknek a külföldi támogatásuk 25%-át kellene „bevándorlási finanszírozási illetékként” befizetniük. Ha ennek nem tesznek eleget, azzal az adószámuk felfüggesztését, bírságot és a működésük megszüntetését kockáztatják.

A törvényjavaslatokat a kormánynak teljes egészében azonnal vissza kell vonnia, szólították fel a kormányt. 

Mondja el véleményét az Index tematikus Facebook-oldalán? Csatlakozzon!