A házasság reneszánszát éli Magyarországon

2018.02.14. 11:52

A házasság nem ment ki a divatból, Magyarországon ma a reneszánszát éli, a fiatalok bátrabban mernek tervezni, kiszámíthatóbbnak, biztonságosabbnak érzik a jövőjüket.

- mondta az MTI szerint Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán egy csepeli sajtótájékoztatón, amelyen a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) nevű civil szervezet azt ünnepelte, hogy egy éve indította el jegyescsomagját. Hogy mi az a jegyescsomag? Egy olyan ajándék, amit a civil szervezet az önkormányzatokkal közösen ad a házasulandó pároknak. 

Novák Katalin arra emlékeztetett, hogy míg 2002 és 2010 között drámaian, 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, addig 2010-ről 2016-ra 46 százalékkal emelkedett. Ezzel párhuzamosan csökkent a válások száma, ez pedig azt jelzi, hogy a házasságok egyre stabilabbak, kevésbé esnek szét, mint korábban (a KSH adatai alapján a trend 2017-ben nem folytatódott, az első három negyedévben ugyanis kevesebb házasságot kötöttek, mint 2016 hasonló időszakában).

Novák azt is elmondta, "több friss felmérés" is azt igazolja, hogy a fiatalok házasságban, családban, gyerekekkel képzelik el a jövőjüket.

A kormánynak ezért is feladata, hogy kiemelten támogassa a családokat, különösen idén, a családok évében.