Köves Slomó: Dehát melyik párttal kellene együttműködnöm?

2018.02.15. 16:40

A Hír TV-ben, Veiszer Alinda műsorában volt, illetve lesz vendég Köves Slomó rabbi, a csütörtöki felvételt ugyanis pénteken késő este adja le a csatorna. A meghívásnak nem tervezett, de különös aktualitást adott a Magyar Narancs e heti címlapsztorija, amely összeszedte, hogy az elmúlt években mennyi minden juttatást, pénzt, épületet kapott a Köves által vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a kormánytól. Hogy Kövesék nincsenek rosszban a kormányzó pártokkal, mutatta az is, hogy Köves támogatásáról biztosította Hollik Istvánt a politikus szórólapján, majd ezért elnézést kért, de Radnóti Zoltán (Mazsihisz) még így is beszólt neki.

Az Index látta a felvételt, a műsorban Köves azt mondta, 

  • hogy ha egy közösség gyarapodik, az egy rabbinak nem kritika, hanem dicséret, így ő erre büszke.
  • Kizárólag külső forrásból lehetetlen gyarapodni, ehhez belső tartás, gyarapodás is kell.
  • Korábban az volt a kritika, hogy miért bérelnek zsinagógát, most az a kritika, hogy van épületük.
  • Az EMIH csak egy kis szelete az egyházpolitikának, -támogatásnak még a Mazsihiszhez képest is.
  • Nem az a kérdés, hogy a jelenlegi kormány miért partner, hanem hogy a korábbiak miért nem voltak azok. Sajnálatos, hogy ez a mostani helyzet így értelmeződik. Az EMIH 2004-től építkezik.
  • A Jobbikkal való kapcsolat már határ lenne, mert az a párt konkrét veszélyt jelent a zsidó közösségeknek. Ez nem pártpolitika.
  • A műsorvezető ekkor felolvasott több, antiszemitizmusba hajló Fidesz-KDNP-s nyilatkozatot. Köves erre azt mondta, "ezek sem férnek bele", de van különbség aközött, hogy egy párt antiszemitaként jött létre, gyűlöletmenetekben vett részt, és aközött, hogy egyes tagoknak, politikusoknak van néhány ilyen nyilatkozatuk.
  • Arra a kérdésre, hogy együttműködnének-e Mészáros Lőrinccel, a konkrét üzleti tranzakciót kell nézni, nem pedig azon gondolkodni, hogy valaki valaha mondott-e valamit, ami miatt nekem nem szabad együttműködni vele.

A műsor csúcspontja az alábbi párbeszéd volt: a műsorvezető felolvasta, hogy Lezsák Sándor mit akart elmondani egy Horthy-emléknapon, majd ez következett:

"Maga ezzel a párttal működik együtt".

"De melyik párttal kellene együttműködnöm?"

"Mondjuk egyikkel sem."

"A valóságban nagyon nehéz bármilyen közösségi életet teremteni ha nincs kapcsolat. Az együttműködés azt jelenti, hogy különböző ügyek kapcsán különböző szövetségkötések. Ez akkor működik, ha az ember kilép a saját köréből."

"De maga egy rabbi! Egy rabbi nem működhet együtt így!"

"Egy rabbinak pláne együtt kell működni minél több mindenkivel, nem teheti meg, hogy csak azokkal működik együtt, akikkel maximálisan egyetért."

Köves Slomó azt is mondta, hogy elszomorítja, és taszítja a kormány gyűlöletkampánya, de az nem antiszemita kampány, és az antiszemitizmus elleni fellépés ügyét nem segíti, ha belecsatornázzuk ebbe. Ha viszont - akár Orbántól - olyan szavak hangoznak el, amik bántóak, akkor az ellen felemeli a szavát.

Azt is mondta, hogy 2006-2009 között sok inzultus érte az utcán a zsidó külsőségei miatt.

A műsor saját promóját itt láthatja: