20, azaz húszmilliárdból fejlesztik az Irgalmasrendi kórházat

2018.02.16. 16:46 Módosítva: 2018.02.16. 16:47

Több mint 20 milliárdos fejlesztést hajtanak végre a Budai Irgalmasrendi Kórházban. A csaknem 21 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 12,9 milliárd forinttal járult hozzá, a fennmaradó, mintegy 8 milliárd forintos összeget az Irgalmasrend saját forrásaiból biztosítja, jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kozma Imrével, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetőjével és Láng Zsolt II. kerületi polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A 470 ágyas kórház esetében ez az összeg még az elmúlt hetekben meghirdetett nagy kórházfejlesztések között is magasnak számít. A 800 ágyas Bajcsy-Zsilinszky Kórházat 7 milliárd forintból újítják fel, az 1176 ágyas Szent János Kórház fejlesztésére 9,3 milliárd forintot fordítanak, a 550 ágyas országos pulmonológiai intézetet 16 milliárd forintért fejlesztik, az 1200 ágyas Jahn Ferenc kórházat pedig 30 milliárd forintért.

A korábban elhangzottakhoz képest láthatóan emelkedett is a magyar költségvetés részvétele a Betegápoló Irgalmasrend által fenntartott kórház fejlesztésében. Egy 2016 májusi kormányrendelet még azt tartalmazta, hogy a kormány 2017-2018-ban 9 milliárd forintot ad a rend négy (!) intézményének. Ebben a budapesti kórház mellett szerepelt a váci és pécsi kórház felújítása, illetve egy új hajósi szociális intézmény felépítése.    

A Frankel Leó úti  műemléki jellegű épület fejlesztése átfogó építészeti beavatkozást igényel, mondta Varga Mihály. A rend az elmúlt években már uniós források felhasználásával folyamatosan korszerűsítette kórházait, a mostanihoz hasonló léptékű beruházásra azonban még nem volt példa a rend magyarországi történetében. 

A kórházban létrehoznak egy keresztény szellemiségű családi központot. A kezdeményezés nőgyógyászati-andrológiai-családtervezési központja a Budai Irgalmasrendi Kórházban, a szülészeti és újszülött osztálya pedig a Bethesda Kórházban működik majd.

A Budai Irgalmasrendi Kórház igen fontos szerepet tölt be Budapest és a II. kerületiek egészségügyi ellátásában, a fejlesztés része az Egészséges Budapest Programnak, hangzott el. A 33 féle járóbeteg-szakrendelésen évente 270 ezer ember fordul meg, az ellátott fekvőbetegek száma pedig eléri a 17 ezret.