ENSZ: A kormány vonja vissza a Stop Sorost!

2018.02.16. 19:05 Módosítva: 2018.02.16. 19:15

Az elmúlt hetekben a magyar kormány mindent megtett azért, hogy valamiféle harci helyzet álljon elő közte és az ENSZ között, úgy tűnik, a próbálkozásokat siker koronázza. Az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete ugyanis kritikus hangvételű közleményt adott ki a kormány menekültügyi dolgaival kapcsolatban. 

A főbb állítások: 

  • Az UNHCR súlyos aggodalmának adott ma hangot azok miatt a határátkelőhelyeken bevezetett újabb szigorítások miatt, amelyek még tovább csökkentették a menedékkérők és a menekültek bejutási esélyeit Magyarország területére.
  • A szervezet felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza azt a törvényjavaslatot (Stop Soros), amely megfosztaná a háborúk, erőszak és üldöztetés elől menekülő embereket a civil szervezetek és a civil társadalom létfontosságú támogatásától.
  • Az elmúlt hetekben az UNHCR azt tapasztalta, hogy a magyar hatóságok naponta átlagosan mindössze két menedékkérőt engednek belépni az országba a szerb-magyar határ mentén található két úgynevezett tranzit zónán keresztül.
  • Magyarország gyakorlatilag bezárta a határait azok előtt az emberek előtt, akik nemzetközi védelmet keresnek, egyértelműen megszegve a nemzetközi és az európai uniós jogból fakadó kötelezettségeit.
  • Menedéket kérni alapvető emberi jog. Az embereket nem szabad megfosztani a lehetőségtől, hogy oltalmat keressenek, és senkit sem szabadna megbüntetni azért, mert segíti a menedéket kérőket – mondta Montserrat Feixas Vihé, az UNHCR Közép-európai Regionális Képviseletének vezetője.

Az UNHCR magyar nyelven is kiadott közeleményét itt lehet olvasni, ezt először a Hvg.hu vette észre. 

A Stop Sorosról egyébként ma a német kormány és az ENSZ jogi főbiztosa is megszólalt  • Hírek
  • Csok