Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy év totálisan értelmetlen harc után leszedték Dózsa László nevét az óriásplakátról

2018.02.17. 17:17

Nem várt drámai fordulat a 14 és fél hónapja húzódó terrorházas őrületben: mint azt a 444 egy olvasói levél alapján megírta, eltűnt Dózsa László neve arról a Nagy Lajos király úti óriásplakátról, falfestményről, ami a sokmilliárdos 1956-os megemlékezések közül a leginkább borzolta a kedélyeket.

Frissítés: Schmidt Mária jelezte, hogy nem az 1956-os emlékévet felügyelő közalapítvány tüntette el Dózsa nevét. Schmidt Mária erről szóló Facebook posztját a cikk alján olvashatják.

Nem foglalnánk össze a végtelen történetet, a hosszú űrutazásról vagy remetelétből visszatérő olvasóink kedvéért ugye a magyar társadalomnak arról az egzisztenciális alapproblémájáról van szó, hogy ki szerepel kissrácként fegyverrel az 56-os képen, amit Schmidt Máriáék a „pesti srác” megjelenítésére választottak ki.

Bár egészen hamar kiderült, hogy a Terror Háza azonosításával alapvető bajok vannak, már a kép eredeti megjelenésekor is Pruck Pál szerepelt a Life képaláírásában, akit aztán szakértők is egyértelműen beazonosították, a Terror Háza igazgatónője ragaszkodott az ő verziójához. Főleg, hogy Pruck szerinte nem felelt meg az 56-tal kapcsolatos magas erkölcsi és ideológiai elvárásoknak. Ezért inkább kitartott az önjelölt 56-ős hősi halott (és hősi feltámadott) Dózsa László mellett, annak ellenére, hogy, hm, bizonyos kételyek merültek fel a színész szavahihetőségét illetően.

Mivel Pruck családja szerint a Terror Háza vezetői nyilatkozataikban megsértették Pruck Pál emlékét, az ügy már bíróságon van, ami abból a szempontból feltétlenül örvendetes, hogy remek részletek derülnek ki a Terror Háza belső viszonyairól és szervezeti kultúrájáról. 

Schmidt Mária korábban azt ígérte, ha kiderül, hogy tényleg nem Dózsa van a fotón, majd bocsánatot kér, és kijavítják. Ennek ellenére idáig ragaszkodtak a saját, egyre tarthatatlanabb verziójukhoz, arra fókuszáltak, hogy ha hiba is volt, ki a hibás (az egészen biztos, hogy nem Schmidt Mária), és október 23-i nagybeszédében mindezek után még Orbán Viktor is kiállt Dózsa László mellett.

Ezek után kicsit meglepő, hogy Dózsa László mégsem teljesen érinthetetlen. Vagy legalábbis a neve, az ugyanis szép csöndben eltűnt az óriásplakátról. Alul a Pruck Pál felirat ugyan kézműves termék, de fent a hivatalos felirat a jelek szerint akkurátusan el van tüntetve, és valószínűleg nem gerilla ipari alpinisták végeztek vele. A pesti srác mostantól újra névtelen hős – a per persze ettől függetlenül folytatódik, és tudomásunk szerint főigazgatói-kormánybiztosi bocsánatkérésre sem került sor a mai napig.

Frissítés: Schmidt Mária Facebook-oldalán jelezte, hogy nem a Közalapítvány távolította el Dózsa László nevét. Megkérdeztük, hogy akkor ki, és mi erről a Közalapítvány álláspontja, egyetértenek-e vele – ha kapunk választ, leírjuk. Schmidt Mária kapcsolódó posztja: