Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarok tüntettek a kurdokért a budapesti török nagykövetségnél

DSC 2716
2018.02.17. 08:57

Péntek délután mintegy félszáz ember vonult a budapesti török nagykövetség elé, hogy titakozzon az Erdoğan-rezsim szíriai kurdok ellen irányuló afrini hadjárata ellen. A szervezők proklamációja szerint 

az ún. „olajág hadművelet” Törökország gátlástalan, gyilkos eszköze arra szolgál, hogy a térségben születő demokratikus politikai berendezkedést, a nemzetállam legnagyobb opponensét, azaz az Észak-Szíriai Demokratikus Föderációt megsemmisítse.

A 2012 óta autonóm észak-szíriai kurd kantonok a törökországi kurd forradalmár Abdullah Öcalan "demokratikus föderalista" és feminista elveit próbálják a gyakorlatba átültetni. Csakhogy - az egyébként politikailag erőteljesen iszlamizálódó - Törökország sem azt nem tűri, hogy a határai mentén egy erős kurd államszerűség jöjjön létre, sem pedig azt, hogy a terroristaként számon tartott Öcalan hívei Öcalan politikáját folytassák. A kísérletről itt olvashat részletesebben. 

A főképp egyetemistákból álló csoporthoz kurdok és törökök is csatlakoztak, és így vonultak az Andrássy úti épület elé, ahol viszont török ellentüntetők várták őket. A tiltakozás egyik szervezője az Indexnek elmondta, hogy kordonnal választották el őket az ellentünetőktől, akik oszmán birodalmi dalokat énekeltek és terroristázták a velük szemben állókat. A tüntetők viszont 15 percen keresztül álltak

szigetelőszalaggal leragasztott szájjal, transzparensekkel a kezükben, hogy

kifejezzük a szolidaritásunkat a térség áldozataival és ellenállóival, akiknek a hangját a világ vezetői nem hallják meg.