Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Jóvátehetetlenül sérülnek a betegek jogai a sürgősségi pszichiátrián

2018.02.19. 20:29

Tavaly, egy vizsgálat után ugyan módosították a sürgősségi pszichiátriai gyógykezelés elrendelésével kapcsolatban a jogorvoslat feltételeit, de Székely László, az alapvető jogok biztosa még mindig úgy látja: továbbra sem érvényesülnek megfelelően az érintettek alapvető jogai – írja az MTI. 

Mint a hivatal a jelentésében leírja, a helyzet jelenleg a következő: a problémát észlelő orvos akár hatósági közreműködéssel is pszichiátriai intézetbe szállíttathatja azt a pszichés beteget, aki magatartásával közvetlenül veszélyeztetheti magát vagy környezetét. A pszichiátriai klinika 24 órán belül a bíróságon kezdeményezi, állapítsák meg, indokolt volt-e a sürgősségi gyógykezelés elrendelése. A bíróság 72 órán belül első fokon határozatot hoz, addig a beteg nem hagyhatja el az intézetet. A beteg fellebbezhet, ha nem ért egyet a bíróság kötelező gyógykezelést elrendelő határozatával, ilyenkor a másodfokú bíróság ismét áttekinti az ügyét.

Az alapvető jogok biztosa szerint több visszás elem van abban, hogy hogyan érvényesíthetnek jogorvoslatot a sürgősségi pszichiátrián gyógykezeltek. Szerinte a jogorvoslat hatékonysága az ilyen esetekben értékelhetetlen, hiszen mire a másodfokú határozat megszületik, az érintettek jellemzően már nincsenek az intézményben, utólag pedig szinte lehetetlen megállapítani, hogy indokolt volt-e a kötelező gyógykezelés elrendelése. Az erről szóló bírósági végzésben

olyan kényszerintézkedés is szerepel, amely a legsúlyosabban korlátozza az érintett önrendelkezését, személyi szabadságát.

A jogszerűtlen, illetve aránytalan intézkedés következményei jóvátehetetlenek, ezért a megelőzés kulcsfontosságú lenne.

A biztos újabb jelentésében aggályosnak nevezte azt a gyakorlatot, amely szerint a kórházakban a sürgősségi beszállításokkal, a kötelező gyógykezelések elrendelésével és fenntartásával összefüggő bírói szemléket mindig hetente két, előre rögzített időpontban tartják.

A vizsgálat feltárta, hogy nincs olyan, a beteg gondnokának nevét és elérhetőségét tartalmazó központi nyilvántartás, amelyhez a bíróságok hozzáférnének, így ha szükséges, nem tudják értesíteni a beteg gondnokát. 

Alapjogi szempontból visszás helyzethez vezet az is, hogy hiányosak az egészségügyi intézmények pszichiátriai osztályaira vonatkozó, a működés jogszerű kereteit kijelölő feltételek. A jelentés kitér arra is, hogy elengedhetetlenné vált az akut magas biztonsági fokozatú pszichiátriai osztályok kialakítása. 

Székely László felkérte az igazságügyi minisztert, hogy alkosson meg egy speciális eljárásrendet a sürgősségi beszállítás indokoltságának megállapítására és a kötelező gyógykezelés elrendelésére. A biztos az emberi erőforrások miniszterénél kezdeményezte, hogy készítsen elő módszertani levelet a sürgősségi beszállítás indokoltságának megállapításáról, a kötelező gyógykezelés elrendelésével összefüggő bírói eljárásokhoz kapcsolódó igazságügyi elmeszakértői vizsgálatokról. Az ombudsman az emberi erőforrások miniszterétől kérte a pszichiátriai zárt részlegekre vonatkozó új szabályozási környezet kialakítását is.