Ágnes
-5 °C
2 °C

Orbán kikerülte a vitát Tiborcz István felelősségéről

D KOS20180219007
2018.02.19. 14:29
Az OLAF-jelentésről és a veje érintettségéről akarta kérdezni Orbán Viktort az MSZP, a Jobbik és az LMP is, a miniszterelnök azonban nem ment el az ülésre. A Fidesz frakcióvezetője szerint épp nemzeti érdekeket képvisel.

Nagyot csalódhatott az ellenzék, amely parázs vitára készült a miniszterelnök vejét érintő OLAF-jelentéssel kapcsolatban. A hétfői parlamenti ülésen ugyanis hiába hozta elő ezt a témát sorrendben az MSZP, a Jobbik és az LMP is, Orbán Viktor nem ment el az ülésre, a fideszesek pedig – egy kivétellel – nem igazán reagáltak a dologra.

Nem újdonság, hogy a Fidesz inkább elkerüli a vitát Tiborcz István ügyéről: Orbán Viktor évértékelője előtt is hiába kérdeztük erről a fideszeseket, az Indexnek egyedül Deutsch Tamás mondott pár szót. Hasonló volt a forgatókönyv a parlamentben is.

Orbán bujdokol

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető kezdte a sort, és megjegyezte, hogy

Orbánnak válaszolnia kéne pár kérdésre az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botrányával kapcsolatban.

Tóth szerint egy szervezett bűnözői csoportot leplezett le az OLAF, és Orbán Viktor családja is érintett.

Tóth gyávasággal vádolta Orbánt , aki az 1300 migráns betelepítése után Tiborcz ügye elől is – szerinte – elmenekült. Tóth üzenetét ugyanakkor gyengítette, hogy teljesen üres padsorok között mondta ezt el, mögötte egyetlen MSZP-s képviselő sem ült. Vagyis a szocialisták Orbánhoz hasonlóan szintén nem mentek be a parlamentbe. Tóth ezt azzal indokolta, hogy épp a választókkal találkoznak, elindult ugyanis az ajánlásgyűjtés.

A jobbikos Szilágyi György és az LMP-s Szél Bernadett ezt követően szintén az OLAF-ügyet hozta elő. Szilágyi szintén az utóbbi idők „legsúlyosabb belpolitikai válságának” nevezte az ügyet, amely szerint a szervezett bűnözésben elkövetett csalás gyanúját veti fel. A képviselő szerint érthetetlen, hogyan történhet meg, hogy a kormányfő „gyáván bujdokol, a fideszesek falaznak, a médiája pedig hallgat”.

Szilágyi szerint a magyar ügyészség képtelen a csalásokat feltárni, és emlékeztetett arra, hogy Lázár János miniszter – a saját bevallása szerint – együtt találta ki a lámpacserés beruházást a kormányfő vejével. Szél kevesebbet foglalkozott a Tiborcz-üggyel, de ő is megemlítette, hogy szerinte Orbán gyávaságból nincs jelen.

Csak brüsszeli kampányakció és persze Simicska

Az ellenzéki politikusok felszólalásainak Tiborczot érintő részeire alig reagáltak a fideszesek. Fónagy János, az NFM államtitkára volt az egyetlen, aki kitért a vádakra Szilágyi György felszólalása után.

A jobbikosoknak a fideszes államtitkár azt mondta, hogy „nem hördülünk fel, megszoktuk az önök stílusát”. Majd hozzátette: engem gyaláztak pár éve a származásom miatt, most a miniszterelnököt a pozíciója miatt (Fónagy vállaltan zsidó származású). A jobbikosok erre zúgolódni kezdtek, mire Kövér László házelnök azzal a beszólással igyekezett rendet tenni, hogy nyugalom, nem mondom, hogy uraim, de nyugalom.

Fónagy folytatta: szerinte

az OLAF-jelentés „brüsszeli kampányakció, brüsszeli kampányjelentés”.

Ráadásul szerinte a lejárató kampány célt is tévesztett: ebben az időben a cég fő tulajdonosa ugyanis nem Orbán veje, hanem Simicska Lajos cége volt. Ebben a cikkünkben egyébként tisztáztuk, hogy Tiborcz is érintett. Majd Fónagy simicskázni kezdett, és a Jobbik Simicska általi felvásárlásáról beszélt.

Kár számonkérni Orbán távolmaradását

Később Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető nem konkrétan a Tiborcz-ügyre, hanem az ellenzék Orbán távollétét firtató vádjaira reagált. Gulyás szerint „kár a miniszterelnök távolmaradását számonkérni”, éppen a bolgár miniszterelnökkel találkozik, aki az EU soros elnöke. Orbán szerinte épp a magyar nemzeti érdekeket képviseli, ugyanis a migrációs politikáról tárgyal.

A parlamenti ülésen még egy említésre méltó közjáték történt. Szél Bernadett a felszólalása után többször bekiabált Dömötör Csaba államtitkár beszédébe, mire Kövér László rendesen kiosztotta az LMP frakcióvezetőjét. Kövér szerint már az óvodában felkészítik a gyerekeket az iskolaérettségre. Az első osztályos gyerek szerinte már hatéves korában kénytelen 45 percig csendben ülni és figyelni, „ön négy és fél másodpercig sem képes erre”.

Polt Péter sem ment el az ülésre

Később az azonnali kérdések órájában Tóth Bertalan Polt Péter legfőbb ügyész próbálta kérdezni arról, hogy "mi kell ahhoz, hogy az ügyészség lépjen az Elios-ügyben". Polt azonban a helyettesét küldte.

Lajtár István, a legfőbb ügyész helyettese azt mondta, hogy az OLAF kizárólag az uniós pénzekkel összefüggő adminisztratív szabálytalanságokat vizsgálja, a büntetőjogi felelősség kérdéseivel nem foglalkozik. A szervezet a vizsgálata végén ajánlással élhet az adott nemzeti hatóság felé - tette hozzá.

Azt mondta, hogy a magyar ügyészség ilyenkor minden esetben elrendeli a nyomozást. Az említett ügyben a Pest Megyei Főügyészség januárban rendelte el a nyomozást, ami jelenleg is folyamatban van.

Kommentelné? Csatlakozzon az Index nemrég indult tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

(Borítókép:  Orbán Viktor kormányfő (b) és Bojko Boriszov az Európai Unió soros elnökségét ellátó Bulgária miniszterelnöke sajtónyilatkozatot tesz megbeszélésük után a kormányzati rezidencián Szófiában 2018. február 19-én. – fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!