Jusztin
13 °C
30 °C

Orbán tudta, hogy a tao közpénz, amikor azt mondta, nem az

2018.02.19. 08:51

A magyar kormány és Brüsszel megállapodott egymással, hogy addig folyhatnak a tao-százmilliárdok a magyar futballba, „amíg nem vagyunk tényezők Európában" – írja a Népszava. A lapnak Jávor Benedek nyilatkozott, aki megszerezte az Európai Bizottságtól a magyarországi tao-sporttámogatási rendszer jóváhagyásának teljes dokumentációját", ami alapján 2011-ben és 2017-ben is elfogadták a programot.

A Párbeszéd EP-képviselője tavaly panaszt tett a Bizottságnál az adófelhasználással kapcsolatos átláthatósági szabályok megsértése miatt. Kiderült, a kormány olyan dolgokat is vállalt, amiket sosem ellenőriztek, átláthatatlan a működés, de a legsúlyosabb, hogy olyanról is hazudtak idehaza, amit Brüsszel előtt elismertek.

A most megszerzett dokumentumok szerint a kormány szisztematikusan megszegi az adó-átirányítási lehetőség fejében vállalt kötelezettségeket". Ugyanakkor Brüsszel nem szankcionálja ezt. Pontokba szedték, amit tudni kell a tao-támogatásról, ezt követjük mi is:

tudatosan hazudott, hiszen 2011-ben "az engedélyező tárgyalások dokumentumai szerint a Bizottság versenypiaci főigazgatósága" rögzítette, hogy a sportkluboknak adott tao állami támogatás. Ezt Orbánék elfogadták, ennek ellenére idehaza még évekig pereskedni kellett a közpénz jelleg elfogadtatásáért.

  • És persze mindehhez kellett egy jó érv, ami a lap szerint az Orbán-kormány olvasatában a következő: a profi sportba áramló közpénz nem fogja jelentősen torzítani az európai sportpiacot, hiszen a magyar sport európai viszonylatban jelentéktelen: sem a csapataink nincsenek kint az európai tornákon, sem játékos-exportőrként nem rúgunk labdába. „Magyarország hangsúlyozza továbbá a bejelentett támogatási programból potenciálisan támogatásban részesülő sportegyesületek helyi jellegét (hiszen legtöbbjük csak országos szinten játszik, de nem jut ki nemzetközi sportrendezvényekre), és ezáltal az intézkedés Unión belüli kereskedelemre gyakorolt korlátozott hatását”. Tehát a tao-program addig folytatódhat, amíg eredménytelen a magyar sport.
  • Egy másik érve a kormánynak, hogy piaci alapon senki sem fektetne be a magyar fociba, és állami támogatás nélkül nem lesznek megtérülők a magyar stadionok.
  • A tao feltétele, hogy a kedvezményezetteknek vállalniuk kell, hogy az érintett sportlétesítményt 15 éven keresztül "legalább 20 százalékban", évente legalább 10 napon át iskolai és diáksport, szabadidős sport vagy egyéb közösségi programok számára kell nyitva tartani, de erről illetve ennek ellenőrzéséről semmilyen adat nem áll rendelkezésre, írja a lap. 

Kommentelné? Kibeszélheti ezt a hírt az Index nemrég indult Facebook-csoportjában!