Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A Dunántúl már behavazódott

2018.02.20. 07:37 Módosítva: 2018.02.20. 10:10
Országszerte árokba csúszott, az utakon keresztbe fordult járműveket mentettek a tűzoltók. Huszonöt esetben kellett beavatkozniuk. Lezárt út, elzárt település nincs az országban.

Hétfő este óta folyamatosan havazik a Dunántúlon, főleg a déli megyékben. A Magyar Közút munkagépei eddig majdnem ötezer tonna sót szórtak ki.

A gyorsforgalmi utak, a fő- és mellékutak mindenhol járhatók, de a Dunántúl déli és nyugati részén télies útviszonyokra számíthatnak a közlekedők, ott még átmenetileg lehet havas, latyakos szakaszokra számítani. A látási viszonyok általában mindenhol jók, viszont Pápa térségében 300 méter alá csökkent a látótávolság az intenzív havazás miatt. 

A 82-es főúton reggel kilenckor korlátozták a 7,5 tonnánál nehezebb járművek forgalmát, a tilalmat délután egykor feloldották.

Veszprém megyében több buszbaleset történt:

 • A 77-es úton Tapolca és Monostorapáti között, Hegyesdnél összeütközött egy busz és egy autó. Az utóbbiban utazó két embert a mentők kórházba vitték, a busz 19 utasa nem sérült meg.
 • Külsővaton egy busz villanyoszlopnak ütközött reggel kilenc óra előtt, az oszlop kicseréléséig  ötven háztartásban szünetel az áramszolgáltatás.
 • Szintén ebben az időszakban Pécsely és Barnag között, valamint a 73-as főúton Veszprém és Csopak között is letért az útról egy-egy menetrend szerinti busz.
Az időkép egyik észlelőjének képe Szombathelyről
Az időkép egyik észlelőjének képe Szombathelyről
Fotó: Pitti1984 / Időkép
 • Vas megyében egy kamion fennakadt az útpadkán a 86-os úton Nádasd közelében, egy másik pedig árokba csúszott. Kőszeg és Horvátzsidány között két autó ütközött össze, a balesetben hárman megsérültek. 
 • Győr-Moson-Sopron megyében Dunaszentpál közelében egy autó árokba hajtott és fának ütközött, az egyik utas könnyebben megsérült.
 • Lesodródott az útról és az árokba borult egy kocsi az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Lébény közelében.
 • A 82-es úton Veszprémvarsánynál keresztbe fordult egy kamion, teljesen elzárva az utat egy időre a forgalom elől.
 • Baranya megyében a Mecsekben közlekedő buszjáratok rövidített útvonalon járnak.
 • Zala megyében egy autó félig az oldalára borulva az árokba csúszott a 74-es úton Csatár térségében.
 • Tolna megyében Dombóváron egy busz, Kisvejke és Mucsfa között pedig egy kamion csúszott árokba.
 • Csongrád megyében a 43-as út 35-ös kilométerénél megcsúszott és árokba borult egy autó.
 • Fejér megyében Mór és Bakonycsernye között egy autó csúszott az árokba és a tetejére borult.
 • A legfrissebb közlekedési helyzetről innen érdemes tájékozódni>>>

Somogyban, Vasban, Zalában és Baranyában megkezdte működését az operatív törzs a hóhelyzettel kapcsolatos információk összegyűjtésére és a mentés irányítására, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az országban csaknem kétezer tűzoltó áll készenlétben. Később a rendőrség is bejelentette, hogy reggel nyolc óta működik az ORFK országos törzse.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint kedd estig borult lesz az ég. Többfelé várható havazás, havas eső, délkeleten, keleten eső is, északkeleten a legkisebb a csapadék esélye. Az északkeleti, keleti szél megélénkül, néhol meg is erősödik. A hőmérséklet csúcsértéke –1 és +5 fok között alakul, északkeleten lesznek a magasabb értékek. Késő este –1 és +3 fok várható.

A folytatás pedig nem sok jót ígér.