Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Czeglédy: Nem szóltam bele a szövetkezet belső ügyeibe

2018.02.22. 14:40 Módosítva: 2018.02.22. 15:20

Tanúként hallgatták meg Czeglédy Csabát egy iskolaszövetkezet két vezetője ellen indult költségvetési csalási ügyben csütörtökön a Szegedi Törvényszéken, a politikus hangsúlyozta, a szövetkezet belső ügyeibe, tevékenységébe nem szólt bele - tudósított az MTI a tárgyalásról.  Az ügyben egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó iskolaszövetkezet két vezetője ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emeltek vádat.

A vád szerint a makói székhelyű szövetkezet 2011 szeptemberétől biztosított diákokat egy a Human Operator Zrt. alvállalkozójaként működő kft. által közvetített munkák elvégzésére. A munkát a diákok elvégezték, a szövetkezet kiállította a számlát a kft.-nek, ennek ellenére nem nyújtott be áfabevallást és 2012 első negyedévében több mint 136 millió forint adó befizetését mulasztotta el. 2012 áprilisától a szövetkezetet a másodrendű vádlott irányította, a szervezet ezt követően 426 millió forint adót nem fizetett be.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK is jogi képviseletét is ellátta több ügyben. A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája legutóbb december 13-án hosszabbította meg három hónappal Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását.

Czeglédy Csaba a tárgyaláson tanúként elmondta, a Human Operatort 2001-ben kft.-ként alapították, a cég 2010 végén alakult át zrt.-vé. 2010-ig a kft. ügyvezetőjeként dolgozott, de 2005-2006 után az operatív ügyek intézésben egyre kevésbé vett részt. 2010 után az zrt. igazgatósági elnöke volt, mivel ügyvédként és önkormányzati képviselőként is tevékenykedett, két-három hetenként volt csak néhány órája az előkészített döntésekkel foglalkozni. Minden középvezetőnek megvolt az illetékessége, hatásköre, a pénzügyi kérdéseket az adott gazdasági vagy pénzügyi vezető intézte - mondta.

A cég elsősorban multinacionális vállalkozásoknak nyújtott személyzeti szolgáltatást, iskolaszövetkezeti tag diákokat közvetített munkavállalóként. 2010-ig a Human Operator közvetlen kapcsolatban volt a szövetkezetekkel, ezt követően egy kft.-t vontak be erre a feladatra - közölte.

A per elsőrendű vádlottja korábban azt mondta, nem tudott arról, hogy elnöksége alatt több száz diák dolgozott volna a szövetkezet tagjaként. Egy korábban meghallgatott tanú azonban arról beszélt, az iskolaszövetkezet nevében a tényleges tevékenységet a Human Operator Zrt. végezte, a diákokat is a cég munkatársai felvételiztették, irányították, a bankszámlájukat is ők kezelték.

Czeglédy Csaba úgy fogalmazott, csapdahelyzetben van, hiszen az ellene folyó - még nyomozati szakban lévő - eljárásban azzal is gyanúsítják, ezt a szövetkezetet is érdemben ő irányította, így ha - a törvény adta jogával élve megtagadná a vallomást - saját bűnösségének látszatát erősítené. A politikus hangsúlyozta, 2012-ben havonta 4-5 ezer embert foglalkoztattak, munkájuk szervezése, bérszámfejtésük összehangolt tevékenységet igényelt. Leszögezte: a szövetkezetek belső ügyeibe nem szólt bele, tevékenységükre rálátása sem volt.

Az elsőrendű vádlott elmondta, 2015 tavaszán - már meggyanúsítása után - egy budapesti találkozón Czeglédy Csaba mutatott be neki egy ügyvédet azzal, hogy később ő látja majd el a védelmét. Czeglédy Csaba ezt tagadta, kifejtette, a vádlott ügyvédként fordult hozzá, és jogi szakvéleményére volt kíváncsi.

A per pénteken a Human Operator Zrt. egyik vezetőjének tanúmeghallgatásával folytatódik.

Indulni akar a választáson

Múlt pénteken derült ki, hogy a már több mint 6 milliárdos csalással gyanúsított Czeglédy a szegedi börtönből akar indulni a választásokon. A Nyugat.hu szerdán megírta, hogy 700 aláírást gyűjtöttek össze neki Vas megye 1. számú, szombathelyi székhelyű választókerületben, hogy független jelöltként indulhasson, és az indulása pár napon belül lehet hivatalos, ha a helyi választási bizottság legalább 500 aláírást érvényesnek talál, és hitelesíti a jelölt indulását.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.