Akkor most kezdjük el összeszámolni, mit ígérnek a pártok

01
2018.02.22. 07:08 Módosítva: 2018.02.22. 11:03

Még ha jogosan is van olyan érzése, hogy évek óta egy politikai kampány kellős közepén él, hivatalosan csak szombaton kezdődött el a választási kampány. Nagyon egzakt módon a kampányidőszak a szavazás napját megelőző 50. naptól a szavazás napján az urnák zárásáig tart, írja a választási eljárásról szóló törvény.

De szép is volt, amikor azt hittük, ilyenkor szakértői teamek által kidolgozott választási programok versenyeznek egymással, amelyeket a felelős állampolgárok végigolvasnak, és ez alapján hozzák meg a döntést a választófülke magányában. Csináljunk most úgy, mintha ez tényleg így lenne, mintha a választás nem érzelmi döntés lenne. 

Ahogy az előző választásoknál, most is elindítjuk az Index Ígéretszámlálóját. Akkurátus ügygonddal leírjuk, ki mit ígér a kampányban, hogy később leellenőrizhessük: csak a levegőbe beszélt vagy tényleg meg is valósítja, amit ígér.

Persze a politikusok is tanultak. Már most sok olyan nesze semmi fogd meg jól ígéret hangzik el, hogy "megszüntetjük a félelem légkörét", "visszaállítjuk a pedagógusok megbecsültségét" vagy "megerősítjük az autonóm kulturális kezdeményezéseket". Ígéretszámlálónkba ezért csak a konkrétumokat vesszük fel.

Az ígéretek összegyűjtéséhez alaposan átböngésztük a pártok eddigi közleményeit, amelyekben egyre többször szerepel "a kormányra kerülésünk után" fordulat. Itt már látható, kit mit kezdene egyes ügyekben.

Mi legyen a külföldön dolgozó magyarok szavazati jogával?

Mit kéne megszüntetni? 

Ki milyen kedvezményt adna?

Ígérni persze lehet a levegőbe is, például az alapján, mit szeretnének hallani az emberek. Nem árt azért, ha emögött mégiscsak áll egy kidolgozott program, hogy az ember a nagy ígérgetésben ne kerüljön ellentmondásba saját magával. 

Kinek van programja?

  • Fidesz: Még nincs választási program. Ebben azért nincs semmi különös, mert Orbán Viktor 2014-ben is két szóban összefoglalható választási programról beszélt, miszerint "folytatni szeretnénk". A politikában nagyon fontos, hogy az üzeneteket minél tömörebben és érthetőbben adják át. Ahogy kinéz, most egyetlen szó, egy családnév is elég lesz a Fidesz programjának bemutatásához. Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezetőt joggal kérdezte meg a Magyar Idők arról, hogy van-e ennél árnyaltabb üzenetük is a választóknak?   
  • MSZP: A szocialisták 2017 végén mutatták be a Tegyünk igazságot című választási programjukat. Miniszterelnök-jelöltjük a párbeszédes Karácsony Gergely, akinek szintén van egy programja Mindenki számít címmel.   
  • Jobbik: A párt tavaly nyáron kezdte el kidolgozni programja alapvetéseit, 68 oldalas, Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel című választási programjukat február 17-én tették közzé a honlapjukon, itt olvasható. Vona Gábor saját ígéretszámlálót is indított. Honlapján Vállalások címmel hozzánk hasonlóan listázza ígéreteit.
  • LMP: Tavaly decemberben mutatták be a Gémesi György-féle Új Kezdettel közösen készített, 46 oldalas választási programjukat. Ezen kívül van egy rövidebb, az LMP társelnökéről és miniszterelnök-jelöltjéről elnevezett, tömör Szél-terv is.
  • Demokratikus Koalíció: A DK már 2016. január 29-én bemutatta a 43 oldalas Sokak Magyarországa című programját. Ezen alapul a frissített, 8 oldalba sürített és a választók számára könnyebben befogadhatóvá tett, Összehozzuk Magyarországot című dokumentum. Gyurcsány Ferenc a hétvégén ismertetett egy 12 órás programot is, ami a győztes választások után reggel 9-kor Polt Péter legfőbb ügyész menesztésével kezdődne, este 8 órakor pedig az ingyenes közműminimum bevezetésével végződne.
  • Együtt: A párt már tavaly szeptemberben kipostázta az Indexnek az Európai élet az Együtt Magyarországán című programfüzetét. Az 51 oldalas magazin nemcsak első, hanem második, harmadik és sokadik látásra is kiköpött úgy néz ki, mint egy IKEA-katalógus.
  • Momentum: Az olimpiai népszavazással ismertté lett párt nagyon komolyan vette szerepét, és vidéki road show-juk után letették az asztalra a 364 oldalas (!) Indítsuk be Magyarországot című programot.  

Mondja el véleményét az Index tematikus Facebook-oldalán. Csatlakozzon!