Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felmondott az utolsó orvos, volt kollégája azonnal lemigránsozta

erzs
2018.02.24. 15:03 Módosítva: 2018-02-24 18:17:34

Migráncshiszti!

– így reagált a sátoraljaújhelyi kórház egyik osztályvezető főorvosa arra a hírre, hogy a kórház gyerekosztályát be kell zárni orvoshiány miatt. Mint pénteken megírtuk, a zempléni kórházban aznap jelentette be honlapján, hogy „személyi feltételek hiánya miatt határozatlan ideig szünetel” az intézmény csecsemő és gyermekosztályán, valamint az ambuláns gyermekszakrendelésen a rendelés.

Az újszülötteket a házi gyerekorvosok látják el, a beteg gyerekeket egyébként a több mint nyolcvan kilométerre, autóval bő egy órányira lévő Miskolcra kell vinni. A tájékoztatásból kiderült, hogy a nem sátoraljaújhelyi vagy sárospataki gyerekekkel még sürgősségi, ügyeleti esetekben is Miskolcra kell menni. (Aminél Kassa sokkal közelebb, bő ötven kilométernyire lenne.)

A kórház a közleményt a Facebook-oldalán is megosztotta, itt egy hozzászóló az osztály bezárásának okára kérdezett rá, mire egy másik megírta:

1 szem orvos is felmondott

Erre érkezett hamarosan az egyszavas reakció Bohus Pétertől, aki a kórház honlapja szerint a patológiai és kórszövettani osztályt vezető főorvos.

migrancshiszti

A kórház honlapjának tárolt változata szerint a gyerekosztályon több külföldi származású orvos is dolgozott, a megbízott osztályvezető dr. Abdul Gafor Faris volt. Bohus Péter kommentjéből nem derült ki, hogy rá gondol-e, de más kommentelők megvédték azt az orvost, akire szerintük Bohus gondolt. Volt, aki csak annyit írt, hogy „Bohus Péter szerencsére Ön nem foglalkozik betegekkel”, más pedig megjegyezte, hogy a célzásban említett orvos húsz éve dolgozott a kórházban, magyar állampolgársága van, és volt, aki szerint „nem sokról lehet leírni”, hogy milyen rendes volt. Ezekre a reakciókra Bohus már nem válaszolt.

Kapcsolódó

Magyarország nagy vesztese az orvosok vándorlásának

Az EU-n belüli mozgással a gazdag országok jól járnak, a szegények pedig megszívják.

Frissítés: Cikkünk megjelenése óta több új komment is megjelent a poszt alatt, ezek egy részét a főorvos írta. Ezek egyikében sem kér azonban elnézést a migránsozásért, sőt, egy helyen megismétli:

itt jön a hiszti és a migráncs.

Az orvoshiány országosan aggasztó méretű, különösen a gyermekorvosok körében, és nemcsak a kórházakban. A házi gyerekorvosok átlagos életkora 60 év, és tavaly nyári adatok szerint több mint 300 státusz betöltetlen. A hírről pénteken beszámoló mno.hu emlékeztett arra, hogy míg 2015-ben az orvosok országos nyilvántartásában 63 460-an szerepeltek, valójában csak 35 854-en dolgoztak a hazai egészségügyi ellátásban, mi itt írtunk hoszabban az orvosok elvándorlásáról. A 444 pedig azt idézte fel, hogy a végzős orvostanhallgatók 40 százaléka elmenne az országból.

A sátoraljaújhelyi kórház azt ígéri, hogy néhány napon belül újra lesz ellátás a csecsemő- és gyermekosztályon. Várhatóan jövő héten folytatódik az ellátás – közölte az intézmény honlapján.