Felmondott az utolsó orvos, volt kollégája azonnal lemigránsozta

erzs
2018.02.24. 15:03 Módosítva: 2018.02.24. 18:17

Migráncshiszti!

– így reagált a sátoraljaújhelyi kórház egyik osztályvezető főorvosa arra a hírre, hogy a kórház gyerekosztályát be kell zárni orvoshiány miatt. Mint pénteken megírtuk, a zempléni kórházban aznap jelentette be honlapján, hogy „személyi feltételek hiánya miatt határozatlan ideig szünetel” az intézmény csecsemő és gyermekosztályán, valamint az ambuláns gyermekszakrendelésen a rendelés.

Az újszülötteket a házi gyerekorvosok látják el, a beteg gyerekeket egyébként a több mint nyolcvan kilométerre, autóval bő egy órányira lévő Miskolcra kell vinni. A tájékoztatásból kiderült, hogy a nem sátoraljaújhelyi vagy sárospataki gyerekekkel még sürgősségi, ügyeleti esetekben is Miskolcra kell menni. (Aminél Kassa sokkal közelebb, bő ötven kilométernyire lenne.)

A kórház a közleményt a Facebook-oldalán is megosztotta, itt egy hozzászóló az osztály bezárásának okára kérdezett rá, mire egy másik megírta:

1 szem orvos is felmondott

Erre érkezett hamarosan az egyszavas reakció Bohus Pétertől, aki a kórház honlapja szerint a patológiai és kórszövettani osztályt vezető főorvos.

migrancshiszti

A kórház honlapjának tárolt változata szerint a gyerekosztályon több külföldi származású orvos is dolgozott, a megbízott osztályvezető dr. Abdul Gafor Faris volt. Bohus Péter kommentjéből nem derült ki, hogy rá gondol-e, de más kommentelők megvédték azt az orvost, akire szerintük Bohus gondolt. Volt, aki csak annyit írt, hogy „Bohus Péter szerencsére Ön nem foglalkozik betegekkel”, más pedig megjegyezte, hogy a célzásban említett orvos húsz éve dolgozott a kórházban, magyar állampolgársága van, és volt, aki szerint „nem sokról lehet leírni”, hogy milyen rendes volt. Ezekre a reakciókra Bohus már nem válaszolt.

Kapcsolódó

Magyarország nagy vesztese az orvosok vándorlásának

Az EU-n belüli mozgással a gazdag országok jól járnak, a szegények pedig megszívják.

Frissítés: Cikkünk megjelenése óta több új komment is megjelent a poszt alatt, ezek egy részét a főorvos írta. Ezek egyikében sem kér azonban elnézést a migránsozásért, sőt, egy helyen megismétli:

itt jön a hiszti és a migráncs.

Az orvoshiány országosan aggasztó méretű, különösen a gyermekorvosok körében, és nemcsak a kórházakban. A házi gyerekorvosok átlagos életkora 60 év, és tavaly nyári adatok szerint több mint 300 státusz betöltetlen. A hírről pénteken beszámoló mno.hu emlékeztett arra, hogy míg 2015-ben az orvosok országos nyilvántartásában 63 460-an szerepeltek, valójában csak 35 854-en dolgoztak a hazai egészségügyi ellátásban, mi itt írtunk hoszabban az orvosok elvándorlásáról. A 444 pedig azt idézte fel, hogy a végzős orvostanhallgatók 40 százaléka elmenne az országból.

A sátoraljaújhelyi kórház azt ígéri, hogy néhány napon belül újra lesz ellátás a csecsemő- és gyermekosztályon. Várhatóan jövő héten folytatódik az ellátás – közölte az intézmény honlapján.