Valér
-2 °C
0 °C

Jogellenes volt a szcientológiai egyház elleni razzia

2018.02.24. 17:30 Módosítva: 2018-02-24 17:34:56

Jogellenes volt a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) razziája a Magyarországi Szcientológia Egyháznál, ezért a Budai Központi Kerületi Bíróság hatályon kívül helyezte az akciót megalapozó határozatot – írja a hvg.hu a bírósági határozat alapján. A papír szerint a Nemzeti Nyomozóirodának vissza kell szolgáltatnia a több száz doboznyi jogellenesen lefoglalt iratot és informatikai eszközöket. Fellebbezésnek helye nincs.

A Szcientológia Egyház és jogi képviselői panasszal éltek, és jelezték jogi kifogásaikat. A panaszt a Fővárosi Főügyészség ugyan elutasította, de a Bíróság végül mind az NNI, mind a Főügyészség határozatát hatályon kívül helyezte.

A Bíróság kiemelte, hogy a nyomozó hatóság több ponton is törvényt sértett az eljárásában, és alapjaiban sérült a szükségesség és arányosság elve az intézkedés során. Ez a bírósági határozat jelzés értékű lehet a többi hatóság részére is, hogy jóhiszeműen és hivatali hatalmukat a törvényes kereteken belül gyakorolva forduljanak – jelen esetben – a Szcientológia Egyház felé

– mondta Szikinger István ügyvéd.

„Nyilvánvalóan nagyon örülünk a Bíróság döntésének, és reméljük, hogy az egész eljárás hamarosan lezárul. Természetesen továbbra is együttműködünk a hatóságokkal, hiszen biztosak vagyunk ártatlanságunkban” – nyilatkozta Miklovicz Attila, az egyház szóvivője.

Az Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozást, és tavaly októberben szállták meg először a szcientológusok hazai központját. Az üggyel ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben:

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!