Aliz
6 °C
14 °C

Óriási meglepetés: az ellenzék legyőzte a Fideszt Hódmezővásárhelyen

image uploaded from ios
2018.02.25. 20:12 Módosítva: 2018-02-26 08:56:16
57-41 százalékra az ellenzék által támogatott független Márki-Zay Péter nyerte a hódmezővásárhelyi polgármester-választást a Fidesz–KDNP jelöltje ellen. Erre az eredményre nem lehetett számítani: Lázár János városa a Fidesz egyik fellegvárának tekinthető, a Fidesz itt mindig simán nyert eddig.

Márki-Zay Péter, a teljes ellenzék által támogatott független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást Hódmezővásárhelyen. Az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, Együtt és a Momentum által támogatott jelölt minden előzetes jóslást, elemzést, kutatást megcáfolva simán legyőzte a kormánypárti alpolgármestert a Fidesz egyik fellegvárának tartott városban.

100 százalékos feldolgozottságnál

  1. Márki-Zay Péter (független) 57,49%, 13 076 szavazat
  2. Hegedűs Zoltán (Fidesz–KDNP) 41,63%, 9468 szavazat
  3. Hernádi Gyula (független) 0,88%, 201 szavazat

Ez bátran nevezhető óriási meglepetésnek. 2014-ben a polgármester-választáson még nagyon simán nyert itt a Fidesz. A fideszes jelölt 61 százalékkal győzött (8160), míg a jobbikos 17,1 (2287), az MSZP-s pedig 14,9 százalékkal (2004 szavazat) szerepelt. Ezúttal azonban sokkal többen mentek el szavazni.

A mostani részvétel nemcsak más időközi választáshoz, hanem a korábbi rendes választásokhoz képest is feltűnően magas volt. Fél hétkor a szavazók 61,35 százaléka már leadta a szavazatát. Vagyis feltehetően mozgósította a szavazókat, hogy az eredménynek országos tétje van: hiszen több következtetést is levonhatunk majd belőle az országos politikai viszonyokra vonatkozóan.

Már Márki-Zay győzelme is hatalmas meglepetés, hát még a különbsége. Több mint 15 százalékpontot vert a fideszesre egy olyan városban, ahol a Fidesz évtizedek óta egyeduralkodó. És ahol eddig az ellenzéki jelöltek 10 százalék körüli arányokat értek el a választásokon, most Márki-Zay 50 felett teljesített. Az eredménynek a kormánypárt és az ellenzék számára is sok tanulsága van, nemsokára ezt is sorra vesszük.

A hódmezővásárhelyi választásról napközben itt számoltunk be percről  percre. Itt pedig elolvashatja, mit írtunk korábban a választás jelentőségéről.

Az ellenzék ünnepel, a Fidesz terel

Az ellenzéki pártok és pártvezetők természetesen ünnepeltek, és Orbán Viktor leváltásáról beszéltek. Itt olvashatják a reakciókat.

A Fidesz egy rövid közleménnyel reagált, amelyben a kiskunhalasi (egyetlen önkormányzati körzetben aratott) győzelemmel próbálta tompítani a hódmezővásárhelyi bukta nagyságát. „A kiskunhalasi időközi  önkormányzati választáson több mint kétharmados, 68 százalékos támogatással győzött jelöltünk, Juhász György. A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson férfias küzdelemben alulmaradt jelöltünk egy független jelölttel szemben. A győzteseknek gratulálunk. A Fidesz–KDNP az elmúlt egy évben 17 időközi önkormányzati választáson indult és abból hármat elveszített, 14-et pedig nagy fölénnyel megnyert" – írta a Fidesz.

Összefogott a teljes ellenzék

Az időközi választásra azért volt szükség, mert novemberben meghalt a várost 2012 óta vezető fideszes polgármester, Almási István. A várost korábban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányította, ő azonban képviselőként-miniszterként nem indulhatott. A Fidesz–KDNP az eddigi alpolgármester Hegedűs Zoltánt indította, az oldalán Orbán Viktor miniszterelnök is beszállt a kampányba, amikor a dolgozószobájában személyesen fogadta.

Az ellenzék egy váratlant húzott: ezúttal nem külön-külön jelölttel szálltak be a versenybe, hanem az MSZP-től kezdve a DK-n és az LMP-n át a Jobbikig a függetlenként induló Márki-Zay Pétert, a kiábrándult volt Fidesz-tagot támogatta. Márki-Zay ellen elég heves ellenkampányt indított a Fidesz. Aztán az utolsó napokban egy őt gyalázó szórólap is megjelent.

Elindult független jelöltként egy pártjával szembeforduló szocialista, Hernádi Gyula is, akit emiatt kizártak az MSZP-ből. Az ellenzék vádja szerint a Fidesz kezére játszott az indulásával. Ám az adatokból most látszik, hogy alig tudott szavazatot szerezni, így nem is veszélyeztette Márki-Zay esélyeit.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Image uploaded from iOS
Fotó: Huszti István / Index

Kommentelné? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?