Óriási meglepetés: az ellenzék legyőzte a Fideszt Hódmezővásárhelyen

image uploaded from ios
2018.02.25. 20:12 Módosítva: 2018.02.26. 08:56
57-41 százalékra az ellenzék által támogatott független Márki-Zay Péter nyerte a hódmezővásárhelyi polgármester-választást a Fidesz–KDNP jelöltje ellen. Erre az eredményre nem lehetett számítani: Lázár János városa a Fidesz egyik fellegvárának tekinthető, a Fidesz itt mindig simán nyert eddig.

Márki-Zay Péter, a teljes ellenzék által támogatott független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást Hódmezővásárhelyen. Az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, Együtt és a Momentum által támogatott jelölt minden előzetes jóslást, elemzést, kutatást megcáfolva simán legyőzte a kormánypárti alpolgármestert a Fidesz egyik fellegvárának tartott városban.

100 százalékos feldolgozottságnál

  1. Márki-Zay Péter (független) 57,49%, 13 076 szavazat
  2. Hegedűs Zoltán (Fidesz–KDNP) 41,63%, 9468 szavazat
  3. Hernádi Gyula (független) 0,88%, 201 szavazat

Ez bátran nevezhető óriási meglepetésnek. 2014-ben a polgármester-választáson még nagyon simán nyert itt a Fidesz. A fideszes jelölt 61 százalékkal győzött (8160), míg a jobbikos 17,1 (2287), az MSZP-s pedig 14,9 százalékkal (2004 szavazat) szerepelt. Ezúttal azonban sokkal többen mentek el szavazni.

A mostani részvétel nemcsak más időközi választáshoz, hanem a korábbi rendes választásokhoz képest is feltűnően magas volt. Fél hétkor a szavazók 61,35 százaléka már leadta a szavazatát. Vagyis feltehetően mozgósította a szavazókat, hogy az eredménynek országos tétje van: hiszen több következtetést is levonhatunk majd belőle az országos politikai viszonyokra vonatkozóan.

Már Márki-Zay győzelme is hatalmas meglepetés, hát még a különbsége. Több mint 15 százalékpontot vert a fideszesre egy olyan városban, ahol a Fidesz évtizedek óta egyeduralkodó. És ahol eddig az ellenzéki jelöltek 10 százalék körüli arányokat értek el a választásokon, most Márki-Zay 50 felett teljesített. Az eredménynek a kormánypárt és az ellenzék számára is sok tanulsága van, nemsokára ezt is sorra vesszük.

A hódmezővásárhelyi választásról napközben itt számoltunk be percről  percre. Itt pedig elolvashatja, mit írtunk korábban a választás jelentőségéről.

Az ellenzék ünnepel, a Fidesz terel

Az ellenzéki pártok és pártvezetők természetesen ünnepeltek, és Orbán Viktor leváltásáról beszéltek. Itt olvashatják a reakciókat.

A Fidesz egy rövid közleménnyel reagált, amelyben a kiskunhalasi (egyetlen önkormányzati körzetben aratott) győzelemmel próbálta tompítani a hódmezővásárhelyi bukta nagyságát. „A kiskunhalasi időközi  önkormányzati választáson több mint kétharmados, 68 százalékos támogatással győzött jelöltünk, Juhász György. A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson férfias küzdelemben alulmaradt jelöltünk egy független jelölttel szemben. A győzteseknek gratulálunk. A Fidesz–KDNP az elmúlt egy évben 17 időközi önkormányzati választáson indult és abból hármat elveszített, 14-et pedig nagy fölénnyel megnyert" – írta a Fidesz.

Összefogott a teljes ellenzék

Az időközi választásra azért volt szükség, mert novemberben meghalt a várost 2012 óta vezető fideszes polgármester, Almási István. A várost korábban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányította, ő azonban képviselőként-miniszterként nem indulhatott. A Fidesz–KDNP az eddigi alpolgármester Hegedűs Zoltánt indította, az oldalán Orbán Viktor miniszterelnök is beszállt a kampányba, amikor a dolgozószobájában személyesen fogadta.

Az ellenzék egy váratlant húzott: ezúttal nem külön-külön jelölttel szálltak be a versenybe, hanem az MSZP-től kezdve a DK-n és az LMP-n át a Jobbikig a függetlenként induló Márki-Zay Pétert, a kiábrándult volt Fidesz-tagot támogatta. Márki-Zay ellen elég heves ellenkampányt indított a Fidesz. Aztán az utolsó napokban egy őt gyalázó szórólap is megjelent.

Elindult független jelöltként egy pártjával szembeforduló szocialista, Hernádi Gyula is, akit emiatt kizártak az MSZP-ből. Az ellenzék vádja szerint a Fidesz kezére játszott az indulásával. Ám az adatokból most látszik, hogy alig tudott szavazatot szerezni, így nem is veszélyeztette Márki-Zay esélyeit.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Image uploaded from iOS
Fotó: Huszti István / Index

Kommentelné? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.