Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Baj volt a Wizz Air egyik gépével, ami ezért Budapesten szállt le

2018.02.26. 10:36

Hétfőn reggel 9 óra előtt nem sokkal Budapesten szállt le a Wizz Air Szófia–Tel-Aviv-járatát teljesítő Airbus A321-es, az Airportal.hu információi szerint technikai probléma miatt.

A portál azt írja, hogy W6 4427-es számú járat a reggeli órákban szállt fel Szófiából 220 emberrel a fedélzetén. A járatot teljesítő HA-LXP lajstromjelű Airbus A321-es repülőgép a szófiai repülőtér közelében két várakozókört tett meg.

A repülőgép személyzete a visszahallgatható rádióforgalmazás szerint sürgősségi helyzetet jelentett, mert a pilóták megbízhatatlan sebességadatokat kaptak a repülőgép műszereitől. 

Ezután a szófiai téli időjárás miatt a pilóták úgy döntöttek, hogy kitérő repülőtéren szállnak le. Végül Budapestig repültek. A budapesti repülőtéren a gépet a tűzoltók egységei várták a számára kijelölt állóhelyen.

A repülőgép útvonala a flightradar24.com radarképén
A repülőgép útvonala a flightradar24.com radarképén
Fotó: Flightradar24.com

A portál információi szerint a Wizz Air legújabb A321-es repülőgépei – mint az érintett HA-LXP is – fel vannak szerelve az ilyen esetekben a pilótákat segítő alternatív sebesség- és magasságmérő rendszerrel, mely a magasságot GPS-alapon, a sebességet a repülőgép állásszögéből számolja. Arról egyelőre nincs információ, hogy a légnyomásalapon dolgozó sebességmérő rendszerek miért nem működtek megfelelően a repülőgépen.

A portál kérdésére a légitársaság azt válaszolta, hogy a repülőgép rendben leszállt, jelenleg műszaki ellenőrzés alatt áll. A késés minimalizálása érdekében a Wizz Air másik repülőgéppel fogja üzemeltetni a járatot. A járat várhatóan 10:50-kor folytatja útját Tel-Aviv felé.