Olivér
5 °C
8 °C

Az MTA szerint nem kellene elbutítani a szakgimnazistákat

2018.02.26. 19:55 Módosítva: 2018-02-27 13:31:12

A Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága állásfoglalást adott ki arról, hogy nem kellene beszűkíteni a szakképző iskolák tantervét és több műveltségi tárgyat, főleg természettudományt kellene tanítani a szakgimnáziumba és szakközépiskolába (korábbi nevükön szakközépbe és szakmunkás képzőbe) járó gyerekeknek. 

Az MTA vezetése az állásfoglalásában a műveltség fenyegető beszűköléséről ír, 

ami alatt vélhetően azt érti, hogy a kormány szakképzési politikája alapján nagyon lecsökkentették a szakképzésben részt vevők általános műveltséget adó tantárgyainak óraszámát. Ahogy korábban írtuk, a kormány, részben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és vezetője, Parragh László által sugalmazva kitalálta, hogy túl sok az értelmiségi az országban és túl kevés a rendes kétkezi munkás, ezért megpróbálja beszűkíteni az általános oktatást, több gyereket akar a szakképzésbe terelni és átalakítani a szakképzési rendszert. Ennek lépéseiként

  • a Nemzetgazdasági Minisztérium alá rendelték az egész szakképzési rendszert, leválasztva így a közoktatásról
  •  a szakiskolákat átnevezték (szakközépből szakgimnáziumra, szakmunkás képzőből szakközépiskolára) 
  • majd átalakították a tantervet úgy, hogy jóval több szakmai tárgyat és jóval kevesebb általános tárgyat, törit, matekot, természettudományt kell a gyerekeknek tanulnia. 

Ennek az átalakításnak az egyik eredménye az, hogy már a szakgimnáziumokban sem lehet egynél több természettudományt tanulni, ami miatt még jobban beszűkülnek a tanulók lehetőségei, ha esetleg nem a tanult szakmájukban szeretnének elhelyezkedni vagy neadjisten tovább szeretnének tanulni. Az állásfoglalás alapján az MTA-nak is leginkább ez a baja a szakképzési rendszer átalakításával

 A Bizottság szerint a közoktatás elsődleges feladata az élethosszig tartó tanulás képességének a kialakítása és nem a naprakész munkavállalók kibocsátása a gazdaság szereplői számára.

Az MTA elnöki bizottságának állásfoglalása nagyon diplomatikusan fogalmaz, előbb leírja, hogy mivel ért egyet az Akadémia a köznevelési törvényben, majd azt írják: "a Bizottság vitatkozik azokkal az álláspontokkal, amelyek az általános műveltség nagy területei, a reáliák és humaniórák között valamilyen pragmatista megfontolás szerint, fontossági alapon különbséget tesznek. A Bizottság javasolja a középfokú szakképzésben, elsősorban a szakgimnáziumokban a szakmai és általánosan képző tárgyak arányainak újragondolását, és az oktatott természettudományi tartalmak (tantárgyak) körének bővítését."

NGM: Nem olyan rossz a helyzet

A cikkünkre reagálva a szakképzést felügyelő Nemzetgazdasági Minisztérium a következő elküldött pár megállapítást, amely szerint a helyzet azért nem olyan rossz a helyzet a szakképzésben, mint gondolnánk.

"A szakgimnáziumi kerettantervek változása nem érintette a kötelező érettségi vizsgatantárgyak órakereteit, azok változatlanok maradtak (már csak azért is, mert azonos tananyagtartalomból tesznek érettségi vizsgát a szakgimnazisták is, mint a gimnazisták). Az is téves információ, miszerint csak egy természettudományos tantárgy tanulására lenne mód a szakgimnáziumban. Ezzel szemben az igazság, hogy a komplex természettudomány és az ágazathoz kapcsolódó természettudományos tárgy mellett a 11-12. évfolyamon kötelezően választható tantárgyak között is ott vannak a természettudományos tantárgyak, a diák így választhat egy másodikat is. A szakgimnáziumi képzésben ugyanakkor a korábbiaknál több lehetőséget biztosít a nyelvi és az informatikai ismeretek, valamint specialitásként a pénzügyi, a vállalkozói, a szakmai többlettudás megszerzésére. A szakgimnáziumi képzés struktúrájának rugalmasságát megcélozva 2018. szeptember 1-től az új kerettantervek alapesetben is a korábbinál több időt biztosítanak majd a természettudományos tárgyak képzésére, továbbá a mellék-szakképesítés választhatóvá válása következtében a tanulók választása alapján az ágazati tanulmányaikhoz kapcsolódó természettudományos tantárgyakat is választhatnak. Ez a lehetőség már a most 9–10. osztályos tanulók esetében is nyitva áll."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?