Ötszáz tudós megy szembe Orbánnal és az Origóval

2018.03.01. 11:08

„Kiállunk Melegh Attila szociológus, egyetemi docens mellett, akinek tényszerű állításait és egy civil szervezettel való kapcsolatát a politikai kampány céljainak érdekében kiforgatták” – írja egy petícióban  512 ember és 8 szervezet, mind úgynevezett szakmai aláírók, egyetemi oktatók illetve szakkollégiumok. A petíciónak a Nyilatkozat a tudomány, a civilek és a közbizalom védelmében címet adták.

Köztük van Chikán Attila, a konzervatív Balázs Zoltán, Stefano Bottoni történész, az MTA Politikatudományi Intézetét vezető Boda Zsolt, az MTA Kisebbségkutató Intézetét vezető Papp Z. Attila. Az aláírók között vannak határon túliak, kolozsváriak is.

A történet előzménye, hogy Melegh Attila egy 2015-ös origós nyilatkozatát nemrégiben politikai környezetbe ágyazva (sorosozás, Szél Bernadett-ezés) újraközölte a lap, majd Orbán Viktor is beemelte az évértékelőjébe. A nyilatkozat úgy szólt, hogy „szinte mindenhonnan olyanok érkeznek hozzánk, akik jobbak, mint a hazai népesség”, mármint képzettebbek. 

A mostani petícióban azt írják: „Melegh Attila Magyarország külföldön született népességével kapcsolatban egy korábbi lapinterjúban megfogalmazott megállapításait a migránsellenes kormányzati kommunikáció ellenségképéhez igazították, és ehhez a kutató arcképét ismételten felhasználták. (Origo 2018. 01.23.; Halász János sajtótájékoztató, 2018. 01. 24.; Orbán Viktor évértékelő, 2018. 02. 18.; Fidesz kampány videó 2018. 02. 21.)." 

Mi, e nyilatkozat aláírói elutasítjuk, hogy tudományos kutatási eredményeket, kutatói nyilatkozatokat gyűlöletkeltésre, a társadalom megosztására, közvetlen kampánycélra használják. Kiállunk a társadalmi önismeretet és a racionális közbeszédet szolgáló tudomány, valamint a társadalmi együttműködést erősítő civil szervezetek védelmében.  

A nyolc szervezet a következő: Budapesti Könyvszemle (BUKSZ) Szerkesztőség, ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium, Helyzet Műhely, Magyar Szociológiai Társaság Elnökség, Mérei Ferenc Szakkollégium, Rajk László Szakkollégium, Társadalomelméleti Kollégium, Új Egyenlőség szerkesztősége.

Az ügyről beszámoló Heti Válasz úgy fogalmaz: a lista aláírói között „nem csak baloldali értelmiségiek vannak, aláírta például Chikán Attila, Stefano Bottoni, Kapitány Balázs, Tóth István György is”.