Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Európában nálunk utálják legjobban a migránsokat

2018.03.02. 17:10

A Friedrich Ebert Stiftung német politikai társadalomkutató alapítvány megrendelésére készült tanulmány szerint Magyarországon a legelutasítóbbak a bevándorlókkal a kontinens nagy részén, írja a Qubit. A magyarok majdnem fele (48%) látni sem akar bevándorlókat, miközben a második legelutasítóbb ország, Észtország lakosainak csak 29 százaléka gondolkozik így.

A felmérés abból a szempontból nem okozott meglepetést, hogy az Európai Bizottság által már kilátásba helyezett elmarasztalásban érintett országokban (Csehország, Magyarország) magas az elutasítottság. Azonban ide sorolták korábban Lengyelországot is, ahol mindössze 13%-os elutasítottságot mértek. A Varsói Egyetem kutatásvezetője szerint ez azért lehet, mert nálunk például másfél évvel korábban már elkezdődött a szervezett kormányzati gyűlöletkampány.

A Tárki Társadalomkutató Intézet munkatársa szerint az általános vélekedés a magyaroknál, hogy "vannak romáink, nincs szükségünk migránsokra", illetve az is, hogy "mi közünk van egyáltalán a közel-keleti háborúhoz". A mérés szerint az elutasítottság Svédországban (2%), Norvégiában (3%) és Németországban (7%) a legalacsonyabb.

A felmérésben azt is vizsgálták, hogy milyen szempontok alapján félnek leginkább a bevándorlóktól az országok lakosai. Magyarország az ötből négy kategóriában az élnek van. Foglalkoztatási és kulturális fenyegetésben első, jóléti fenyegetésben második, bűnügyi fenyegetésben pedig negyedik. Egyedül a vallásunkat nem féltjük annyira, legalábbis ebben a középmezőny aljához tartozunk.