Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fokozták a rendőri jelenlétet a Liszt Ferenc repülőtéren

IMG 3722
2018.03.02. 12:32

A repülőtéren működő poggyászmaffia azért lett az utóbbi időben ismét téma, mert több olyan eset is történt, ami bejárta a sajtót: a budapesti dél-koreai nagykövetség nyilvános Facebook-posztban hívta fel a figyelmet a Liszt Ferenc repülőtéren elharapódzott poggyászfosztogatásokra, majd később egyre több eset derült ki, tolvajokat is fogtak, és nagy visszhangja volt annak is, amikor a teniszező Babos Tímea írta ki dühösen, hogy kirámolták a csomagját.

A rendszeressé váló poggyászfosztogatás miatt az NMF február elején soron kívüli ellenőrzést rendelt el Ferihegyen. Általános vélemény, és ezt a rendőri források is megerősítették, hogy a budapesti repülőtéren mindig is problémát jelentettek a lopások. Az elkövetőket pedig leginkább a rakodók között kell keresni. A rakodók nem a repülőteret üzemeltető Budapest Airportnak, hanem a földi járatok kiszolgálását végző úgynevezett handling cégek valamelyikének dolgoznak, amelyek a poggyászok rakodását is végzik.

Még február 12-én küldtem kérdéseket a rendőrségnek azzal kapcsolatban, mennyire vannak jelen a repülőtéren a csomagkipakolásnál. A kérdés azért is merült fel, mert több olyan fotót is kaptunk akkor, hogy rendőr áll a repülő mellett, miközben kipakolják a csomagokat. A rendőrség végül 20 nappal később ugyan, de válaszolt a kérdésekre. Ebben azt írják,

a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság fokozta a rendőri jelenlétet a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

A kérdésre pedig, hogy mennyire jellemző, hogy rendőri jelenlét van akkor, amikor egy gépbe bepakolják, vagy abból kipakolják a csomagokat, bőröndöket, illetve, hogy az elmúlt napokban (értsd február eleje) hány járatnál követték rendőrjárőrök nyomon a műveletet, a rendőrség azt válaszolta:

a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság a szükséges rendőri létszámról kockázatelemzést követően dönt, e kockázatelemzés alapján a leginkább veszélyeztetett járatok rakodását figyelik fokozottabban. A poggyászból lopásokat jellemzően a kamerával nem ellátott területeken, a repülőgépbe be-, illetve onnan kipakoláskor követik el. Ezt a munkafolyamatot alapesetben szúrópróbaszerűen ellenőrzi a rendőrség (...)

Válaszukat pedig a földi kiszolgáló társaságokkal kapcsolatos kritikájukkal folytatták. Ez ugye azért is fontos, mivel a tapasztalatok szerint éppen itt kell keresni a problémát. Azt írták tehát, hogy

a lopások elkövetésének megakadályozáshoz szükséges a légitársaságok és a földi kiszolgáló személyzet együttműködése is. Ennek ellenére minimális azon légijáratok száma, ahol a földi kiszolgáló társaság biztonsági személyzetet alkalmaz a csomagrakodás biztonságának növeléséhez.

(Borítókép: Rendőrök sétálnak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér betonján 2018. február 11-én. Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Index)