Közpénzből vett aranyszínű iPhone-t a Szegedi Tudományegyetem

2018.03.02. 23:16 Módosítva: 2018.03.02. 23:17

A Szegedi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága 2017 januárjában indított közbeszerzést egy iPhone 6S mobiltelefonra. Méghozzá nem is akármilyenre, a beszállítónak kiírt megkötések között a következők szerepeltek: a telefon legyen kártyafüggetlen, legyen 64 gigábájtos és

legyen aranyszínű.

Így néz ki egy arany iPhone / Fotó: Apple.com
Így néz ki egy arany iPhone / Fotó: Apple.com

A közbeszerzési felhívásban külön kiemelte az egyetem, hogy 

csak a kiírásban meghatározott aranyszínű készülékre szíveskedjen ajánlatot tenni, mert ettől eltérő színű termékre benyújtott ajánlatot nem fogadunk el!

A finnyás közbeszerzésnek az Átlatszó Oktatás járt utána: írtak az egyetem sajtóosztályának, hogy miért ennyire fontos, hogy iPhone Goldot vegyenek közpénzből. Erre az egyetem először nem válaszolt, csak annyit reagáltak, hogy a szín és a telefon ára között nincsen semmiféle kapcsolat. Az Átlátszó Oktatás szerint ez nem feltétlenül igaz, vannak helyek, ahol az aranyozott telefon drágább, mint a klasszikus fekete iPhone.

Végül újabb emailek után elárulta a lapnak az egyetem, hogy a színhez a mobiltelefon leendő tulajdonosa ragaszkodott: Prof. Dr. Nagy Katalin, a nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes.