Testvére házát újította fel a vendégházra kapott, 14 milliós támogatásból

2018.03.02. 13:10

Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emeltek vádat egy huszonhét éves, Nógrád megyei nővel szemben, aki a vendégház kialakítására elnyert állami támogatást testvére házának felújítására fordította - közölte a Balassagyarmati Járási Ügyészség.

A vádlott 2013-ban nyújtott be támogatási kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz vendégház kialakítására, amivel a testvére tulajdonában lévő csécsei ház felújítását, bővítését, és abban szálláshely kialakítását akarta megvalósítani. Pályázata alapján a vendégház létesítésére 14 121 973 forint támogatást kapott.

A pályázati feltételek szerint öt évig idegenforgalmi szálláshelyként kellett volna üzemeltetni a felújított ingatlant, de a hatóság többször is helyszíni ellenőrzést tartott, és megállapították, hogy az ingatlanban nem szállóvendégek, hanem a vádlott és családja lakik, a ház idegenforgalmi tevékenységre nem is alkalmas. A vádlott ezt azzal indokolta, hogy saját háza kiégett, lakhatatlanná vált, de kiderült, hogy valójában azt az ingatlant albérletbe adta ki.

A vendégkönyvben vendégek is szerepeltek, akikről a vizsgálat kiderítette, hogy nem valódi szállóvendégek voltak, hanem a vádlott meghívására oda érkező rokonok, akiknek a szállásért nem kellett fizetniük.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ezért kötelezte őt a jogosulatlanul felvett teljes összeg visszafizetésére.

Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a büntetlen előéletű, a bűncselekményt beismerő vádlottal szemben.