Karácsony népszavazással söpörné el a Fidesz Alaptörvényét

DMOHA20180303009
2018.03.03. 13:40

Karácsony Gergely ma elmondta 10 pontban a miniszterelnöki vállalásait. A felsorolás előtt elmondta, hogy az, aki hisz az igazában, az vállalja a vitát, míg aki tudja, hogy amit mond, nem igaz, az nem mer kiállni vitatkozni, mert fél hogy lebukik. Na, Orbán pont ezért nem vállalja a vitát vele. "Egy gyáva ember, egy szemfényvesztő, aki azért nem mer kiállni, mert a lelke mélyén tudja, hogy amit mond, az nem igaz" - mondta.

Majd felsorolta a vállalásokat:

1. "Visszavesszük a közpénzből létrejött fideszes magánvagyonokat."

Szerinte sokan azt mondják, demagógia, hogy ezt nem lehet megcsinálni, de szerinte meg kell. Néhány ember elképesztő vagyonokra tett szert, akiknek egy közös tulajdonsága van, az hogy mindannyian Orbán barátai, vagy családtagjai, mondta, és hozzátette, hogy egy antikorrupciós ügyészség felállításával vizsgálnának ki minden közpénzlopást, és ha kiderül a lopás, akkor jön a vagyonelkobzás. "Nem kell ettől félni. Kifejezetten jogállami módszerekről beszélünk" - mondta.

2. "A fideszes elit helyett az embereknek adjuk az EU-pénzeket."

Az ellopott pénz részben uniós pénzt jelent, mondta Karácsony, és hozzátette,

ma Orbánnak az EU-s pénzek olyan, mint Putyinnak az orosz gáz: egy rosszul működő, nem hatékony gazdaságot tud finanszírozni vele.

Szerinte meg kell próbálni az emberekhez eljuttatni ezt a pénzt, az EU-s fejlesztési forrásokat humántőke fejlesztésre kell fordítani, illetve szökőkutak, díszburkolatok, kisvasutak helyett oktatásra, egészségügyre, képzésre.

3. "Visszaadjuk a 13. havi nyugdíjat, megemeljük a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat."

Karácsony szerint az EU-s fejlődés miatt nálunk is elindult némi bérnövekedés, de ebből a nyugdíjasok semmit nem kaptak. A Fidesz pedig leszavazta a 13. nyugdíj javaslatát, és más nyugdíjasokat segítő javaslatot, például a tűzifaprogramot. Ők megszüntetnék a luxusnyugdíjakat, megdupláznák az alapnyugdíjat.

4. "Mindenki számára elérhető színvonalas egészségügy."

Az elmúlt években csillagászati összeget vettek ki az egészségügyből. Már csak annyit érjünk el, hogy azt a pénzt tegyük vissza, és EU-s szinten, százalékban költsön a kormány a költségvetésből erre. Az alapellátást meg kell erősíteni.

5. "Gyerekközpontú iskolát, jövőbarát oktatást hozunk létre."

Az oktatás a legfontosabb, ami kihozhatja belőlünk a tehetségünket, mondta Karácsony, de a ma iskoláját megnézve, borzasztó jövőt látunk. Szerinte ez az oktatási rendszer szűkíti a hozzáférést, és nem készíti fel rendesen a gyerekeket a jövő kihívásaira. Minden sikeres ország, aki hátulról előretört, mind az oktatásnak köszönheti azt mondta, ehhez képest Orbán kalapácsot ad a fiatalok kezébe, miközben mire felnőnek nem kell kalapács, hanem robotokat kell tudni kezelni. Ingyenes első diploma, csökkentett tananyag, pedagógusok megbecsülése többek között rendes fizetéssel, ezeket ígérte.

6. "Megemeljük a béreket, felszámoljuk a munkavállalók kiszolgáltatottságát."

"Magyarország világelső abban, hogy mennyire adóztatja meg a legkisebb jövedelmeket", mondta, majd az egykulcsos adó ősbűnnek nevezte. Szerinte olyat, hogy az, aki nagyon keveset keres az ugyanolyan mértékben adózik, mint aki nagyon sokat keres, épeszű ember nem csinál, nincs is tőlünk nyugatra olyan hely, ahol ez van. Vállalásai: adómentes lesz a minmálbér, csökkentik a munkavállalók kiszolgáltatottságát, visszahozzá az offshore-adót, az óriásvagyonokat megadóztatják, ahogy a mnultikat is.

7. "Csökkentjük a rezsikiadásokat."

Karácsony szeirnt a Fidesz rezsicsökkentésről beszélt, de valójában rezsinövelés van, már 2014-ben jobban lehetett volna csökkenten a világpiaci árak alakulása miatt. Azt ígérte, 50%-kal csökkentik a háztartások rezsikiadásait, sávos rezsiköltséget vezetnek be, a legkisebb fogyasztásnál kevesebbet kell fizetni, illetve az uniós pénzt szigetelésre, felújításra fordítják.

8. "Felszámoljuk a szegénységet."

"Tudjuk, mit kell tenni a szegénység visszaszorításáért" - mondta Karácsony. Szernite 10 éve a családi pótlékot nem emelték, ezért azt megduplázzák. A zuglói szociális modellt országosan bevezetnék, felére csökkentenék a szegénységet, a közétkeztetési reformmal pedig megszüntetnék a gyermekéhezést.

9. "Fejlesztjük a hazai kis- és közepes vállalkozásokat."

Karácsony szerint Magyarország nem tud versenyezni sem a technológiában, sem az infrastruktúrában, sem a bérekben egy sor országgal, ráadásul gyilkos verseny ez, mert ha leszorítjuk a béreket, nem lesz adó, és akkor nem lesz pénz oktatásra. "Kiszolgáltatott munkavállalókkal próbálunk versenyezni a tőke kegyeiért" - mondta, és azt is kiemelte, hogy a multiknak kétszer akkora támogatást adott Orbán, mint az előző 8 évben kaptak.

10. "Népszavazással megteremtjük a szociális demokráciát."

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnöke azt momndta, sokan kérdezik tőle, hogy mit fognak tenni a bebetonozott "fideszhuszárokkal", a kétharmados törvényekkel, az Alaptörvénnyel. Karácsony szerint a nép erejével fogják elsöpörni.

Írjunk ki egy népszavazást, ahol megkérdezzük az embereket arról, hogy egyetértenek-e az Alaptörvénnyel, és ha nem, akkor mondják ki, hogy az Alaptörvény semmis

- mondta Karácsony, aki szerint közös alkotmányt kell létrehozni.

Nagyon sok jogász ma már azt mondja, hogy ami Magyarországon most van, az nem jog, mert az a jog, ami a törvénytelenséget törvényesíti, az nem jog, és az minket nem kötelez. Orbán Viktor 2010-ben esküt tett Magyar Köztársaság Alkotmányára, majd az első percben beletörölte a lábát. Én ugyanezt fogom tenni a Fidesz Alaptörvényével, a magyar választópolgárok erejével fogjuk elsöpörni

- mondta, majd bejelentette, hogy március 15-én délután háromkor a Szabadság híd pesti hídfőjénél várnak minden megemlékezőt.

(Borítókép: Baja Ferenc szocialista politikus és Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a miniszterelnöki vállalásait ismertetõ rendezvényen a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban Budapesten 2018. március 3-án. MTI / Mohai Balázs)