Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még mindig hiány van a rotavírus elleni egyik vakcinából

2018.03.03. 08:19 Módosítva: 2018-03-03 08:20:38

Továbbra sem lehet hozzájutni a rotavírus elleni RotaTeq vakcinához – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap érdeklődött több vidéki és budapesti gyógyszertárnál, lehet-e vásárolni az oltóanyagból, mindenhol azt a választ kapták, hogy nem, mert országos a hiány - áll a cikkben. Mindössze egyetlen fővárosi patikában közölték, hogy Németországból tudnak rendelni, de három-négy nap, míg megérkezik.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) korábban azt ígérte, február végétl lehet majd kapni a vakcinát, ezért a Magyar Nemzet kereste a szervezetet, hogy reagáljon a helyzetre, de nem kapott választ. 

Korábban azt írt az OGYÉI, Magyarországon a rotavírus-fertőzés megelőzésére két védőoltás, a RotaTeq és a Rotarix kapható, utóbbi pedig gond nélkül beszerezhető. Csakhogy ez nem segítség azoknak, akik már beadattak gyermeküknek egy vagy két RotaTeqet, egyik ugyanis nem helyettesíthető a másikkal.

Az egyik legtöbb halálesettel végződő kisgyermekkori megbetegedést egyébként a rotavírus okozza világszerte, Magyarországon évente 5-7 ezer gyermek kerül kórházba a hányást, hasmenést okozó kór miatt.