Még mindig hiány van a rotavírus elleni egyik vakcinából

2018.03.03. 08:19 Módosítva: 2018.03.03. 08:20

Továbbra sem lehet hozzájutni a rotavírus elleni RotaTeq vakcinához – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap érdeklődött több vidéki és budapesti gyógyszertárnál, lehet-e vásárolni az oltóanyagból, mindenhol azt a választ kapták, hogy nem, mert országos a hiány - áll a cikkben. Mindössze egyetlen fővárosi patikában közölték, hogy Németországból tudnak rendelni, de három-négy nap, míg megérkezik.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) korábban azt ígérte, február végétl lehet majd kapni a vakcinát, ezért a Magyar Nemzet kereste a szervezetet, hogy reagáljon a helyzetre, de nem kapott választ. 

Korábban azt írt az OGYÉI, Magyarországon a rotavírus-fertőzés megelőzésére két védőoltás, a RotaTeq és a Rotarix kapható, utóbbi pedig gond nélkül beszerezhető. Csakhogy ez nem segítség azoknak, akik már beadattak gyermeküknek egy vagy két RotaTeqet, egyik ugyanis nem helyettesíthető a másikkal.

Az egyik legtöbb halálesettel végződő kisgyermekkori megbetegedést egyébként a rotavírus okozza világszerte, Magyarországon évente 5-7 ezer gyermek kerül kórházba a hányást, hasmenést okozó kór miatt.