Hamisított aláírásokat találtak az LMP kisvárdai ajánlóívein

2018.03.04. 14:28 Módosítva: 2018.03.04. 15:17

A kisvárdai helyi választási bizottság elnöke vasárnap közölte, hogy hamisított aláírásokat találtak az LMP kisvárdai ajánlóívein, emiatt rendőrségi feljelentést tesznek – írja az MTI.

Láczay György elmondta, a bizottság az LMP-s képviselőjelölt vonatkozásában kapott információkat valótlan aláírásokról, két esetben pedig találtak is az LMP ajánlóívein hamisított aláírásokat. Az egyik aláírás adatai között a bizottság stábjában dolgozó egyik számlálóbiztos a saját nevét és aláírását találta meg, amit azonnal jelentett, ő ugyanis állítása szerint nem tett ajánlást, később pedig az is kiderült, hogy a lapon szereplő aláírása hamis volt.

A másik esetben egy választópolgár fordult általános kérelemmel a bizottsághoz tájékoztatást kérve arról, hogy neve vagy adatai szerepelnek-e valamelyik jelölőszervezet ajánlóívén. A jelölőszervezetek ajánlóíveinek átvizsgálása után kiderült, az LMP egyik ívén rajta van a neve, amiről írásban tájékoztatták. Az ő esetében is kiderült, nem tett ajánlást, az íven pedig nem az ő aláírása szerepel.

A bizottság jegyzőkönyvet vett fel és határozatot is hozott, hétfőn ismeretlen tettes ellen tesznek majd feljelentést

  • okirat-hamisítás,
  • személyes adatokkal való visszaélés
  • és más bűncselekmények miatt.

Láczay hangsúlyozta, mindkét esetben egyértelmű volt, hogy az ajánlóíveket nem az érintett személyek írták alá, majd hozzátette azt is, hogy a feljelentés szövege már elkészült, azt hétfőn juttatják el a rendőrségre. 

Az LMP áll minden vizsgálat elébe az üggyel kapcsolatban, ugyanakkor a körülmények ismeretében nem tudjuk kizárni a provokáció lehetőségét.

– reagált az Indexnek az esetre Ungár Péter, az ellenzéki párt elnökségi tagja.

Az ott induló LMP-s Makranczi Istvánnak  egyébként így is sikerült összegyűjteni az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást, pénteken már nyilvántartásba is vette a helyi választási bizottság, de a döntés még nem jogerős.