Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Beszédfelismerő szoftverek lesznek a jegyzőkönyvvezetők a magyar bíróságokon

2018.03.06. 06:09 Módosítva: 2018-03-06 06:55:18

Digitális diktafonok veszik át a tárgyalótermekben a korábban használt kazettás magnók helyét, a jegyzőkönyvvezetést pedig hamarosan beszédfelismerő szoftverek segítik majd a bíróságokon, írja a Magyar Idők .

A jegyzőkönyvvezetést segítő beszédfelismerő szoftverek tesztelése 2016-ban kezdődött. Két szoftvert versenyeztettek. Ezek a szakszavak, rövidítések, arab, római és tört számok rögzítésére is képesek. 

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) tavaly 1800 számítógépet és 700 monitort cserélt le, ezzel párhuzamosan központi és országos sávszélesség-bővítés indult, és új hálózati berendezéseket és nagy teljesítményű szervereket szereztek be.

Az ügyfelek szempontjából a legjelentősebb változás a tárgyalótermi kép- és hangrögzítés, valamint a távmeghallgatás országos szintű bevezetése lesz. Az idén minden bíróságon kialakítanak távmeghallgatásra alkalmas helyiségeket.Első körben 72 bírósági végpontot alakítanak ki az év végéig. Ezekben a tárgyalótermekben távolban lévő tanút vagy vádlottat is meg lehet hallgatni. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!