Plagizált képekkel vannak teleplakátolva a metróaluljárók

2018.03.06. 17:35 Módosítva: 2018.03.06. 17:35

A jellemzően koncerteket, színházi előadásokat és kiállításokat hirdető, Széll Kálmán téri mozgólépcső melletti plakátok helyén félmeztelen embereket ábrázoló, felirat nélküli plakátok jelentek meg. A képekben közös, hogy a szereplőkön  valamelyik ruhájuk, jellemzően fehérnemű hagyott nyomot. A plakát alapját adó fotó szinte egy az egyben egy ismert magyar képzőművész, Koronczi Endre munkájának másolata. 

Koronczi pár órája egy Facebook posztban írta meg privát oldalán, hogy a fogalma sincs arról, hogy ki plakátolta tele képeire megtévesztésig hasonló fotókkal a mozgólépcső melletti részt. Megkeresésünkre elmondta, hogy meglepte a dolog, és értetlenségből fakadó felháborodással fogadta. Azért sem érti, hogy miért vannak ezekkel a képekkel egyéb felirat, vagy utalás nélkül teleplakátolva az aluljárók, mert amikor ő szerette volna egy művészeti projekthez pont ezeket a felületeket bérelni, akkor csillagászati összeget kellett volna fizetni, így akkor az az ötlete nem valósulhatott meg. Ehhez képest most komplett mozgólépcső melletti falak vannak tele a képekkel több állomáson. 

plakat

Koronczi azt mondja, hogy nagyjából egy százalék esélyt adna adna annak, hogy csak véletlen félreértésről lenne szó. A Testnyomatok sorozat az egyik legismertebb munkája, ami 1999-es keletkezése óta sok helyen megjelent. Nemrég teljes egészében ki volt állítva Capa Központban, és a Nemzeti Galéria is megvásárolt több fotót a sorozatból, amik sokáig szerepeltek a múzeum állandó kortárs kiállításán. Ha reklámfotózásról volt szó, szinte teljesen kizárható, hogy ne lett volna olyan kreatív szakmában dolgozó ember a stábban, akár egy fotós vagy stylist, akik ne találkoztak volna Koronczi fotókkal. 

Kerestük az üggyel kapcsolatban a BKV sajtóosztályát, akik a felületet értékesítő Peron Kft.-hez irányítottak minket, akiket ezidági nem sikerült elérnünk. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük. 

frissítés: Több olvasónk is jelezte, hogy a Berlinben és Münchenben is láthatóak a képek, ott a Sloggi fehérneműit hirdetik, így nagyobb a valószínűsége, hogy véletlen egybeesésről van szó. Kérdéseinket elküldtük a cégnek, amint válaszolnak cikkünket frissítjük.