Czibere: Több száz ember nem fagyott halálra a nagy hidegben

2018.03.07. 11:14

Több száz hajléktalan és magányos idős ember életét menthette meg tíz nap alatt az extrém hideg időjárás idejére bevezetett vörös kód riasztás – jelentette ki Czibere Károly, szociális ügyekért felelős államtitkár szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. 

Az MTI beszámolója szerint Czibere hangsúlyozta, hogy a kedden visszavont vörös kód ideje alatt több mint 3100 riasztás érkezett a regionális krízisdiszpécser-központokhoz, és a leghidegebb éjszakán is csupán 94 százalékos volt az ellátórendszer telítettsége. Mindez a politikus szerint azt jelenti, senki nem kényszerült arra, hogy a szabadban, a kihűlés kockázatával éjszakázzon.

Több száz ember nem fagyott meg, de hányan igen?

A kormány egyébként nem nagyon szeret a kihűléses halálról beszélni. Parlamenti képviselők rendszeresen kérdezik Balog Zoltán minisztert arról, hogy mennyien haltak meg Magyarországon kihűlés miatt, eredmény nélkül. Újságírók (legutóbb például a HVG), civil szervezetek is rendszeresen kérdezik a különböző hatóságokat ugyanerről, 

de az állam az elmúlt években egyszerűen nem hajlandó kiadni az adatokat.

A Város Mindenkié Csoport tavaly március óta próbálja megtudni a rendőrségtől, hogy 2012 és 2017 között hány ember halt meg kihűlés következtében, ők végül be is perelték az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy adják ki az adatokat. A titkolózás azért különös, mert korábban gond nélkül közölték az adatokat az állami hivatalok.

Az egyetlen kapaszkodó a KSH, ahol évente kiadják, hogy hány ember halálát okozta "túlságosan nagy hideg". Ez a szám 2015-ban 168, 2016-ban viszont már 238 volt, de azt tudni kell, hogy ezek elég rossz minőségű adatok, nehéz kihámozni belőlük, hogy hány ember van, aki a szegénység különböző formái miatt hal meg télen. Például lehet, hogy nem közvetlenül a kihűlés okozza egy ember halálát, hanem valamilyen, hideggel járó szövődmény, betegség. Előfordulhat, hogy egy szívrohamosként lekönyvelt holttestről utólag derül ki, hogy kihűlés okozta a halált.

A Eurostat legutóbb januárban hozta nyilvánosságra a jelentését arról, hogy az EU melyik tagországában hányan nem tudnak megfelelően fűteni télen. Magyarországon ez az arány 8,8 százalék.

Emlékezetes, hogy Kósa Lajos nemrég egy hajléktalannak azt mondta, hogy "nagy butaság" az utcán aludni. Lázár János pedig múlt hét csütörtökön a Kormányinfón beszélt arról, hogy a kihűlésekben állami felelősség szerinte nincs.