Árpád
-2 °C
4 °C

Nézőpont: Nem csökkent a Fidesz népszerűsége Hódmezővásárhely után

2018.03.07. 14:09 Módosítva: 2018-03-26 13:14:12

32 nappal a parlamenti választás előtt továbbra sem változott a Fidesz-KDNP támogatottsága, a választási részvételüket biztosra ígérők körében 52% szavazna a kormánypártokra – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. A hódmezővásárhelyi időközi választás után 1000 fő telefonos megkérdezésével készült közvélemény- kutatás alapján a teljes felnőtt népesség kétharmada (66%) arra számít, hogy Orbán Viktor marad a miniszterelnök.

np2.png
Fotó: Nézőpont Intézet

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP-re 52% szavazna. A hódmezővásárhelyi időközi választás után, 32 nappal a parlamenti választás előtt sem változott tehát a kormánypártok támogatottsága. A Jobbikot a biztos szavazók körében 17% választaná, ami elmarad a párt 2014-es listás választási eredményétől (20,7%). Az MSZP-Párbeszéd listára jelenleg 10%, az LMP-re 9%, a DK-ra pedig 6% szavazna. A Momentum Mozgalom szavazataránya 4%, míg a Kétfarkú Kutya Párté 2% lenne a biztos szavazók körében.

np1.png
Fotó: Nézőpont Intézet

A felmérés arra is kitért, hogy a választók szerint ki lesz az április 8-i választás után a miniszterelnök. A teljes felnőtt népesség kétharmada (66%) véli úgy, hogy Orbán Viktor marad a kormányfő a választás után. Ezen a bázison mindössze 5-5% számít arra, hogy Karácsony Gergely vagy Vona Gábor lesz a miniszterelnök. Szél Bernadett kormányfőségére a teljes felnőtt népesség körében 2%, míg Gyurcsány Ferencére, Fodor Gáboréra és Fekete-Győr Andráséra egyaránt 1% számít.

A Nézőpont Intézet a hódmezővásárhelyi időközi választás után egyszeri jelleggel, kivételesen 1000 fős telefonos mintán végzett pártpreferencia-kutatást, szemben a havi rendszerességgel publikált 2000 fős, személyes mintán végzett trendkutatásokkal. A telefonos közvélemény-kutatás 2018. március 1-5. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?