Árpád
-4 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Bajkai: Büszke vagyok, hogy Orbán Viktornak jogi tanácsot adhatok

2018.03.08. 09:45

Miután a szocialista–szabad demokrata politikusok tönkretették Erzsébet- és Terézvárost, most képviselőjelöltjeik, utódpártjaik előkelő idegenként kérik számon a Fidesz–KDNP-n, hogy hol tart a romeltakarítás – mondta el a Magyar Időknek adott interjúban Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere. Budapest 5. számú választókörzetének országgyűlési képviselőjelöltje szerint az április 8-i választás egyik tétje, hogy soha ne ismétlődhessenek meg a Keleti pályaudvar előtt három éve történt jelenetek.

D  AS20180220011
Fotó: Kovács Tamás

Megtudhatjuk az interjúból, hogy a Bibó István Szakkollégiumba járó Bajkai 1990 és 1994 között önkormányzati képviselő volt Terézvárosban, és sok akkori, máig ható döntésnek lehetett részese, például a színházak utcájára, a pesti Broadway kitalálásában is. Ezután az ügyvédi pályájára koncentrált, tanult az Egyesült Államokban, és dolgozott Kölnben is. Négy éve dolgozik a VII. kerületben önkormányzati képviselőként és alpolgármesterként. 

Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy az ellenzéki sajtó az Orbán család ügyvédjének nevezi, azt válaszolta, hogy "büszke vagyok arra, hogy a miniszterelnök úrnak jogi tanácsot adhatok, illetve hogy ügyvédként is számíthat rám. Úgy gondolom, hogy szakmai elismerés is, hogy őt képviselhettem bizonyos ügyekben. Hozzá kell tennem, hogy az ügyvédi praxisom lassan harmincéves, több ezer peres ügy van mögöttem. Nagy cégeket képviselek, országos jelentőségű ügyeket vittem például a gazdasági jog, a versenyjog területén. Több nagyberuházás, gyár letelepedésében működhettem közre, ezek a cégek ma több ezer magyar embernek adnak munkát, megélhetést".

Legutóbb Erzsébet- és Terézvárosban szoros meccsen bukott el a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje a DK-s Oláh Lajossal szemben, de Bajkai szerint Oláh Lajos 2014-es győzelme statisztikai hibahatáron belüli győzelem volt, Teréz- és Erzsébetváros közel 70 ezer szavazópolgárát figyelembe véve alig több mint kétszázzal billent a javára a mérleg nyelve. 

Bokros Lajos jelöltségéről azt mondta, Bokros újdonsült jelölt, hiszen soha nem élt, nem dolgozott a VI–VII. kerületben, nem vállalt itt semmilyen funkciót itt.

Az interjúban megkérdezték tőle, fél-e a hódmezővásárhelyi eredmények után, amire azt válaszolta: "nem félek, sosem féltem, katolikus vagyok, aki Szent II. János Pál mondatát tartja fontosnak: „Ne féljetek!” A Jobbik retorikájában az, hogy „Féljen, aki fideszes!” az csak azt jelenti, hogy politikailag, sőt fizikailag is hajlandók igénybe venni olyan eszközöket, hogy más embereket eltávolítsanak".

A bulinegyed problémáiról azt mondta, egy hétvégén egy fél négyzetkilométeres helyen százezer szórakozni vágyó ember fordul meg, ez kétszerese annak, ahányan egész Erzsébetvárosban laknak, így nehéz nyugalomban és biztonságban élni a lakóknak. "Ez olyan, mintha Budapestre hétvégente rászabadulna majd négymillió ember. Mi mindig a lakók pártján voltunk, vagyunk, ezért is tettünk le az októberi képviselő-testületi ülésen egy tíz pontból álló javaslatcsomagot". 

Bajkai szerint azért fajultak idáig a dolgok, mert a 2000-es évek elején az akkori szocialista és SZDSZ-es kerületi vezetés az erzsébetvárosiak megkérdezése nélkül állította elő ezt a helyzetet azzal, hogy több mint hetven ingatlant eladtak romkocsmának olcsón, ár alatt. "A balliberálisok összehoznak egy problémahalmazt, kiveszik belőle a maguk hasznát, és amikor gond van, felülnek a magas lóra, és számon kérik a mostani vezetésen, hogy mi történt itt"- mondta. 

A többit olvassa el itt