Kellemetlen tanulmány? Majd bepereljük, aki csinálta!

2018.03.10. 10:38

Érdekes fejleményről számolt be a Magyar Hírlap pénteken, információik szerint ugyanis a Közbeszerzési Hatóság bepereli a Korrupciókutató Központot, mert az egy tanulmányban azt írta, hogy Magyarország elmarad Zambiától és Bangladestől a közbeszerzési eljárások adatainak nyilvánosságának és azoknak a Közbeszerzési Hatóság honlapján való elérhetőségének tekintetében.

A tanulmány itt érhető el, és elsősorban az derül ki belőle, hogy a magyar rendszer szükségtelenül bonyolult, emellett pedig 2017 óta sok esetben pontatlan adatokat is tartalmaz, összességében pedig az öt legszükségesebb funkcióból csak egy van meg benne, így mindössze egy pontot kapott az ötből. Ez különösen annak fényében kínos, hogy Zambia öt, Banglades pedig négy pontot ért el.

A Magyar Hírlap szerint ugyanakkor a Közbeszerzési Hatóság álláspontja az, hogy a jelentés számos ténybeli tévedést és csúsztatást tartalmaz, ezért jogi lépésekre készülnek, a hatóság elnöke, Rigó Csaba pedig arról beszélt, hogy az Európai Bizottság által tavaly közzétett adatok szerint "százszázalékosan átláthatóak a magyarországi közbeszerzési eljárások".

Éppen két héttel ezelőtt jött ki egyébként a Transparency International Korrupció Érzékelési Index jelentése, ami ugyancsak elég rossz képest festett az országról , 2017-ben Bulgária után ugyanis Magyarország lett a második legkorruptabb ország az EU-ban. A Fidesz egy nap után reagált erre, röviden összefoglalva azzal, hogy: Soros! Kerítés!