Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Életveszélyes lépésre készül a CEU: Bécsben nyitna kampuszt

untitled shoot-3435
2018.03.12. 15:19 Módosítva: 2018-03-12 16:25:58

A Közép-európai Egyetem (CEU) és Bécs városvezetése bejelenti, hogy egy olyan egyetértési megállapodásról (Memorandum of Understanding) tárgyalnak, amely lehetővé teszi, hogy a CEU kampuszt hozzon létre Bécsben, a Budapesten és a Bard College-on, New York államban működő oktatási helyszínei mellett, írja közleményében a Közép-európai Egyetem.

Azt írják, mint a CEU budapesti otthonához legközelebb fekvő, jelentős német nyelvű egyetemi város, Bécs ideális körülményeket jelent egy új oktatási helyszín létesítésére. A megállapodás értelmében az Otto Wagner kórház területet vizsgálják meg, mint lehetséges helyszínt. A kiválasztott terület bérlésére a megállapodás értelmében a CEU és Bécs 99 éves szerződést köt majd, amely a város melletti hosszútávú elköteleződést jelent.

Bécs egyetemek, vállalatok és nemzetközi szervezetek globális központja. A városban létesített kampusz izgalmas lehetőségeket kínál oktatóinknak és diákjainknak. Várakozással tekintünk az együttműködésre Bécs városvezetésével és Ausztria kormányzatával, hogy a CEU bécsi kampusza valósággá válhasson

- mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

“Mindamellett, hogy dolgozunk a bécsi kampusz előkészítésén, Budapest marad az otthonunk. Elkötelezettek vagyunk budapesti jövőnk hosszútávú rendezése mellett a New York állam és Magyarország kormánya által már előkészített megállapodás útján. Bízunk benne, hogy a magyar kormányzat minél hamarabb aláírja és ratifikálja ezt a megállapodást" - mondta Ignatieff.

Bécs mint egyetemi város számára az együttműködés a CEU-val az évszázad lehetősége,

mondta Michael Häupl, Bécs polgármestere a közlemény szerint. Ahogy azt is, hogy:

A CEU a közép- és kelet-európai EU tagállamok öntudatra ébredésének szimbóluma, és az intézmény társadalom- és bölcsészettudományok iránti elkötelezettsége tökéletesen illik a bécsi egyetemi élethez

Bécsben a diákokat és a tanárokat nemcsak tökéletes kutatási és tanulmányi feltételek várják, hanem magas életszínvonal és biztonságos környezet is megfizethető áron, mondta.

A bécsi Kurier azt írja: a CEU az osztrák főváros nyugati részén fekvő Otto-Wagner kórház területének egyharmadát, körülbelül 25 ezer négyzetmétert kap meg. A műemléképületben a 2019/2020-as tanévben kezdheti meg működését az egyetem. A kórház véglegesen 2022-re költözik el, addig az egyetem egyes intézetei ideiglenes irodákban kapnak helyet.  

A Közép-európai Egyetem (CEU) az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon akkreditált felsőoktatási intézmény, amely mester- és doktori képzéseket nyújt a társadalomtudományok, a bölcsészettudományok, a közgazdaságtudomány, környezettudomány- és politika, a jog, a hálózati tudomány, a kognitív tudomány és a matematika területén. A CEU-n végzett közel 15.000 diák több mint 100 országból érkezett. Az 1991-ben Soros György által alapított és támogatott Egyetem missziója a kritikus gondolkodás, a világszínvonalú kutatás és tanítás támogatása, amely előmozdítja a nyílt társadalom értékeit: a szabad politikát, a szabad intézményeket és a szabad gondolkodókat, áll a közleményben.

Borítókép: Hernádi Levente Haralamposz / Index.