Judit
3 °C
7 °C

Nincs 30 évesnél fiatalabb befutója a Fidesznek az országos listán

HUSZ1943
A Fidesz a fiatalítás ellenére öregszik, a nők száma is csökkent a képviselőjelöltek között, annak ellenére, hogy több új női jelölt is megjelent. Ábrázoltuk hogyan változott a párt országos listájának várható befutó helyeinek összetétele a 2014-es országos listához képest.

A fiatalítás ellenére öregszik a Fidesz

A  Fidesz-KDNP országos listájának első 75 helyezettjét vettük figyelembe, ők azok, akik bekerülhetnek a parlamentbe. Az előzetes elemzések szerint 70 körül lehet majd a határ, többen egyéni jelöltek, ha ők egyéniben nyernek, ők onnan jutnak be a parlamentben és ugrik egyet a lista. 

Az ábrákon jól látszik, hogy a mostani országos listán megjelenő újoncok csak lassítani tudják a párt öregedését, a fiatalításhoz nincsenek elegen.

A listán csupán egy 30 év alatti képviselőnek jutott hely, a 27 éves Nacsa Lőrincnek (71.), aki az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, viszont helyezése alapján nem biztos, hogy bejut a parlamentbe. 

Tizenegy 40 év alatti képviselő szerepel az első 75 helyen, aminek közel a fele az új belépők közül kerül ki. A Fidelitasból csupán a 34 éves elnök, Böröcz László lép be, aki biztos befutó, mivel a lista 16. helyén szerepel. A Fidesz ifjúsági szervezetének az egyik célja elvileg az utánpótlás-nevelés lenne,  az elnök viszont egyedül nem fog generációváltást végbevinni a pártban.

Új név a listán a 36 év körüli Héjj Dávid (65.), miniszteri biztos is, (aki havi 1,25 milliós fizetést kap a poszt betöltéséért, viszont  a miniszterelnökség nem volt hajlandó elárulni a korát). Héjj Dávid Lázár bizalmi embere, neki van miért izgulnia, mivel négy éve a 65. helyről még éppen be lehetett jutni a parlamentbe.

Az új belépők között van Kocsis Máté is (36 éves, 31. ), Józsefváros polgármestere, aki korábban volt már országgyűlési képviselő.  Kocsis a pletykák szerint választások után leköszönő Pintér Sándor belügyminisztert válthatja

Kevés fiatal választót tud elérni az öregedő párt

A párt már 2015-ben is a párt fiatalításának a fontosságáról beszélt, féltek, hogy ilyen tempóban előbb-utóbb nyugdíjas klubbá válnak, csakúgy, mint az MSZP. A Jobbikhoz közeli Iránytű Intézet 2018-as felmérése szerint a Fidesznél alacsony a fiatal szavazók száma, a 18-29 évesek között mindösszesen 13 százalék. 

Továbbra sem "nőbarát" a Fidesz lista

A listán elért helyezés jól mutatja a pártban uralkodó erőviszonyokat. Orbán Viktor szerint  a parlamenti napi munkája során a legtöbbet a gyár étkezőjében dolgozó szakácsnőknek köszönheti, ezek után nem meglepő, hogy a befutó helyeken továbbra is a férfi képviselők vannak túlsúlyban.

Az ábrán jól látszik, hogy a 2014-es helyzethez képest, csökkent a nők aránya a Fidesz-KDNP országos választási listáján.

2018-ban csakúgy, mint 2014-ben az első tíz közé csupán egy nő került be. A lista elején az újonnan megjelenő Novák Katalin, a tavaly kinevezett Fidesz alelnök ütötte ki a negyedik helyről Mátrai Mártát, az Országgyűlés háznagyát, aki idén a 18. helyre szorult vissza. A Fidesz továbbra sem fog tehát ahhoz hozzátenni, hogy előmozduljon a nők aránya a parlamentben, - egyébként Európában Magyarországon a legalacsonyabb a nők száma a döntéshozó szervben, mindösszesen 10,1%.

Fiatal nőként nehéz bekerülni a parlamentbe, a 40 év alattiak között csupán egy képviselőnő található.

A Fidesz országos listájának legfiatalabb női jelöltje a 37 éves Juhász Hajnalka, miközben a legfiatalabb férfi, Nacsa Lőrinc nála tíz évvel fiatalabb. Juhász Hajnalka (39.), az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség miskolci elnöke, és országos alelnöke,- a politikából visszalépett Hoffman Rózsa helyére léphetett, így a KDNP továbbra is elmondhatja magáról, hogy -igaz csak egy személlyel, de - képviselteti a nőket. 

Nem volt még képviselő ezelőtt a 43 éves, sportért felelős államtitkár, Szabó Tünde (49.) sem.

Igaz, az újoncok között, magasabb (30 százalék) a nők aránya, mint az országos listán, - összességében viszont mégis csökkent a számuk.

A 2014-es listáról egy jelölt visszavonult, hárman pedig kevésbé előkelő helyre szorultak vissza, azaz szinte biztos, hogy ők nem jutnak be a parlamentbe, - a mi 75-ös listánkra sem fértek fel. 

A teljes lista itt olvasható. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?