Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Egyre hidegebb időt jósolnak, -15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet

2018.03.14. 14:51 Módosítva: 2018.03.14. 14:52

Megismétlődik a két héttel ezelőtti helyzet, ismét Szibériából kapunk egy jó adag fagyos levegőt - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookján. Március 15-én, csütörtökön 15 foknál már sehol sem lesz melegebb, bár a szabadtéri programokon az időnként előforduló gyenge, szemerkélő eső nem okoz nagyobb kellemetlenséget.

hidi
Fotó: OMSZ

Pénteken nagyra nyílnak az ég csatornái, intenzív eső kezdődik; szombatra pedig a hideg is megérkezik. Emiatt az esőt egyre több helyen havazás váltja, sőt, elsősorban az Alföldön – szokatlan módon – ónos eső hullhat egy ideig, a hideg, fagyos levegő először a folyóvölgyekben, a talajközeli légrétegben juthat el hozzánk.

A nem gyakran előforduló időjárási helyzet miatt az OMSZ egy extra légköri szondát is feljuttat szombat reggel, hogy pontosabb számításokat végezzenek. A hőmérséklet szombaton reggel lesz a legmagasabb, majd napközben csökkenni fog. De ezután jön a fekete leves.

Vasárnapra virradó éjjel már a havazás lesz jellemző, és bár a hét utolsó napján lassan mindenütt szűnni fog a csapadék, addig az ország nagy részén kialakulhat friss hóréteg. Ráadásul az erős, kezdetben néhol viharos északi, északkeleti szél az egész nap zord, fagyos időben hófúvást okozhat. A lehulló hó mennyisége nagyon bizonytalan, a néhány és a sok centi között bármennyi lehet.

A leghidegebb időt hétfő hajnalra valószínűsítik, amikorra az ég kitisztul, a szél pedig lecsillapodik. A hófelszín felett a hőmérséklet sok helyen -10, néhol akár -15°C fok alá is csökkenhet.

A jövő héten lassan fog enyhülni az idő. 

Kommentelheted ezt a cikket az index.hu Facebok-oldalán: