Szabadon engedik a bajai videóhamisítót

2018.03.14. 16:43 Módosítva: 2018.04.04. 12:37

A Somogy Megyei Főügyészség jogszabályi kötelezettségének eleget téve szerdán megszüntette a hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt indított bűnügyben Kőrös Gusztáv Tibor előzetes letartóztatását - közölte a rendőrség. 

Miután hivatalosan igazolták, hogy a Bács-Kiskun megyei 3. országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága Kőrös Gusztáv Tibort, mint a Minden Szegényért Párt országgyűlési képviselőjelöltjét nyilvántartásba vette, ezért az országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. tv., valamint a büntetőeljárásról szóló 1998. XIX tv. mentelmi jogról szóló rendelkezésekre hivatkozva megszüntették az előzetest.

Kőrös Gusztáv Tibor
Kőrös Gusztáv Tibor
Fotó: ATV

Kőrös Gusztáv Tibor és tíz társa ellen hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedés miatt indult eljárás. Öt másik társa is előzetesben van.

Kőrös Gusztáv Tibor magát hivatalos személynek kiadva több vállalkozótól jelentős összegeket kért azzal, hogy az általuk benyújtott pályázatoknál kedvezőbb elbírálás érdekében pénzt ad hivatalos személynek. Több mint 130 millió forintot szerzett meg a vele kapcsolatban álló személyektől.

A 2013-as bajai videóhamisításkor hírhedtté vált Kőrös Gusztávot az országgyűlésről szóló jogszabály rendelkezései szerint, mint képviselőjelöltet, a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg.

A Somogy Megyei Főügyészség szerint az előzetes letartóztatás törvényei feltételei (így a megalapozott gyanú, a büntetőeljárás meghiúsításának a veszélye, a szökés veszélye és a bűnismétlés veszélye) változatlanul fennállnak, ezért a Somogy Megyei Főügyészség Kőrös Gusztáv képviselőjelölt mentelmi joga felfüggesztésének indítványozására tett előterjesztést a Legfőbb Ügyészség felé.

A mentelmi jog felfüggesztését a Legfőbb Ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottságnál, mint ahogy ezt nemrég Czeglédy Csaba ügyében is tették.