Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymást érik a felvonulások, és ágyúval is lőnek március 15-én

DSC 2807
2018.03.15. 08:23
Valószínűleg mindegyik március 15-i tüntetésen elhangzik majd, hogy ezt az ünnepet nem szabad az aktuálpolitika céljaira használni, de a választási kampány célegyenesében ezt senki nem gondolja komolyan. Budapesten egymást érik a pártok felvonulásai és a miniszterelnök-jelöltek beszédei, és két Békemenetet is tartanak. Itt van a menetrend, és itt vannak a programok családoknak és gyerekeknek is.

Párthíveknek, választóknak

 • 9:00 Zászlófelvonás a Kossuth téren Áder János köztársasági elnökkel, Kövér László házelnökkel, a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységével, a MH Központi Zenekarával és a Nemzeti Lovas Díszegységgel.
 • 11:00 Fekete-Győr András, a Momentum elnöke Tettre ifjak, tettre végre! címmel beszédet mond a párt ünnepségén a Városháza parkban, a Remény központnál. A párt egész napos pikniket tart, estére óriási afterpartyt ígérnek.  
 • 12:00 Az LMP kerekasztal-beszélgetést tart a Benczúr hotelben, majd Bod Péter Ákos, korábbi pénzügyminiszter, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje mond beszédet.  
 • 12:00 Indul a Békemenet a Bem térről, ahonnan a Margit hídon át  a Nyugati tér, Alkotmány utca útvonalon jut el a Kossuth Lajos térre, ahol csatlakozik az állami ünnepség résztvevőihez. A Békemenetet a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson elszenvedett Fidesz-vereség után hirdette meg a Civil Összefogás Fórum (CÖF), hogy megvédjék az elmúlt nyolc évben elért eredményeket és összefogják azokat, akik "biztonságos életet szeretnének a magyar asszonyok, anyák és gyermekek számára". A meneten lengyel résztvevők is felvonulnak.
 • 12:00 Az Oktogontól indul egy másik Békemenet is, amit a Kétfarkú Kutya Párt szervez. Ők a Blaha Lujza tér és az Astoria felé vonulnak el az Erzsébet térig. 
 • 14:00 A hivatalos állami ünnepségen Orbán Viktor mond beszédet a Kossuth téren.
 • 15:00 A Jobbik a Batthyány-örökmécsesnél tart megemlékezést, beszédet mond Vona Gábor. A Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjeinek ünnepélyes esküt tesznek a Szent Korona hiteles másolata előtt. 
 • 15:00 Nincs alku Orbánnal! címmel az MSZP-Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció tart közös tüntetést és március 15-i megemlékezést a Fővám téren. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Gyurcsány Ferenc a DK kormányfőjelöltje mond beszédet. 
 • 17:00 Diáktüntetés az Operaháznál. A Független Diákparlament szervezésében januárban és februárban már két nagyobb tüntetést is tartottak a XXI. századi oktatásért a diákok. Most az Andrássy úton követelik, hogy normális körülmények között tanulhassanak és dolgozhassanak Magyarországon. 

Családoknak, gyerekeknek

Az állami ünnepségek keretében a legtöbb március 15-i program a Budai Várban és környékén lesz. Valamennyi rendezvényen ingyenes a részvétel. Az ünnepség biztonságos lebonyolításáért külön operatív törzs felel, amelyben a Terrorelhárítási Központ, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat, a Budapesti Közlekedési Központ képviselői vesznek részt.

 • A Dísz téren 9 órától 18 óráig magyar termelők és vendéglátósok tartanak vásárt.
 • A Várkert Bazárban 10-18 óra között kézműves foglalkozások, zenés és táncos programok, és irodalmi est lesz. A Dunakanyar Népművészeti Egyesület és a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület rendezvényén huszárcsákót, pártát, tradicionális nemezt készíthetnek a gyerekek. 11 órakor a Grimmbusz Produkció A csodálatos lámpás című előadása, 15 órakor a Netz Táncprodukció Aki nem lép egyszerre című családi örömzenéje és örömtánca lesz látható. 
 • Hunyadi János lovasszobránál huszártábort rendeznek be. Lovat is simogathat, aki ezt szeretné.
 • A Szent István szobornál közlekedésbiztonsági játékokat tartanak, Hadik András szobránál népzenészek és néptáncosok lépnek fel, lehet tanulni kalotaszegi táncot, székelyföldi táncot és a palotástáncot.
 • A Szentháromság téren 10 órától koncertek és gyermekprogramok lesznek, térzenét szolgáltat a MH BHD Budapest Helyőrség Zenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara és a Pénzügyőr Zenekar.
 • A Táncsics börtönben különböző vetélkedőkön, kézműves foglalkozásokon lehet részt venni. Lehet készíteni huszárbajuszt, huszárkardot, gyékényből lovacskát, de lesz dobálószekrény, csúzlizda és mocsárjáró is.
 • A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban idén is lesz Forradalmi forgatag. Itt is lesz táncház, színházi előadás, ezen kívül fémkatona öntés, játékkatona festés. Bemutatót tart a Magyar Szablyavívó Iskola. Külön attrakció, hogy a nézők láthatnak szuronyharcból, lesznek puskasortüzek és ágyúval is lőnek.
 • A Magyar Nemzeti Levéltárban a kétszáz éve született Görgei (Görgey) Artúr egykori honvédtábornok és hadügyminiszter életét, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban betöltött szerepét lehet megismerni.
 • A Budapesti Történeti és Vármúzeumban 10 órakor kezdődnek a programok. Itt történelmi sétát és tárlatvezetést tartanak.

Az ünnepi rendezvényekről további részletes információk itt találhatók.  

Közlekedési változások, forgalomkorlátozások a fővárosban a BKK oldalán és a rendőrség honlapján

Borítókép: lovas huszárok felvonulása 2017. március 15-én. Fotó: Bődey János / Index.