A Balatonon csapolják meg Orbán körei az európai adófizetők pénzét

2018.03.16. 08:57 Módosítva: 2018.03.16. 09:00

Hogyan csapolják meg az európai adófizetők pénzét Orbán Viktor családja és barátai? - címmel közölt Keszthelyről riportot a Reuters. A világ egyik legnagyobb hírügynöksége  a Balaton-parti városban végbement változásokon keresztül világít rá, hogy a kormányfő és a mögötte álló vállalkozók miképpen részesülnek az EU-s támogatásokból.

Orbán Viktor 3 milliárd dollárt tervez a turizmus fellendítésére fordítani 2030-ig, és ebből 1,4 milliárd dollárt a Balaton kap majd. A pénz zöme magyar adófizetői pénzből jön össze, de 40 százalék EU-s pénz lesz, világít rá a Reuters.

A cikkben megszólal Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, aki elmondja, hogy ekkora pénz a rendszerváltás óta összességében sem érkezett a Balatonhoz. És ehhez kapcsolódva írja a Reuters, hogy amióta Orbán 2014-ben bejelentette a hatalmas pénzt, a Balaton hét vízparti legjobb helyen lévő szakasza tulajdonost cserélt. A nyilvánosan elérhető adatokból kiderül, hogy hármat Orbán gyerekkori barátja, Mészáros Lőrinc és üzleti partnerei tulajdonolnak, másik három Orbán veje, Tiborcz István és köreihez került.

És a Reuters talált még olyan cégdokumentumokat, amelyek megmutatják, hogy Orbán veje résztulajdonlásokon keresztül jelentős bevételekhez juthat a legnagyobb szállodából is. Majd a hírügynökség rámutat, Mészáros és Tiborcz is a magyar elit azon részéhez tartoznak, amelyek nagyon gyorsan meggazdagodtak az elmúlt nyolc évben.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.