Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az oroszokat hidegen hagyja Magyarország

10838043 10153057361896093 103231571854336268 o
2018.03.16. 13:23 Módosítva: 2018-03-16 13:39:40

Az orosz embereket nem érdekli Magyarország, nem is gondolnak rá, ahogy a magyarok többsége sem szeretne szorosabb viszonyt Oroszországgal, derült ki a szerdai Orosz befolyás Magyarországon címmel tartott előadásból. Emiatt Vlagyimir Putyinéknak csak két lehetőségük van: gazdasági befolyás szerzése és az elit megnyerése.

Deák András, az MTA KRTK Világgazdasági Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, és Rácz András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Nemzetközi és Politikatudományi Intézet egyetemi docense tartott előadást szerdán a Párbeszéd Házában. A rendezvényen legalább százan voltak kíváncsiak és sok érdekesség elhangzott a kétszer nagyjából 20 perces előadáson.

Deák András kiemelte, hogy Oroszország leginkább az elit meggyőzésével (zsarolás, vesztegetés, támogatás, korrupció) lehet képest befolyást szerezni Magyarországon, miközben az ország a „mainstream liberális világrend” alternatívájaként tetszeleg. Persze be-bevetik az Oroszországban már kipróbált PR-technológiák is – fizetett posztolók, kampányfinanszírozás, média-hack – bár Magyarországon ennek nem igazán van foganatja.

Mindezzel Rácz András is egyet értett, hisz Magyarország több szempontból is kilóg az oroszok által befolyásolni kívánt országok sorából:

  • nincs közös határa Oroszországgal, 
  • nincs közös nyelv,
  • illetve nincs az országban számottevő orosz kisebbség sem.

Emiatt Oroszországnak két fő stratégia szempont mentén mozoghat Magyarországgal kapcsolatban: a már említett elit megnyerése, illetve gazdasági befolyás szerzése (Paks2, metrófelújítás, hosszú távú gázszerződések.

Nem Oroszország a magyarok kedvence

A fentieknek megfelelően az egyszerű magyar emberek (nem az elit) nem mutatnak különösebb érdeklődést Oroszország irányába, pláne nem az EU vagy a NATO kárára.

A felmérések szerint a magyarok mindössze 8 százaléka gondol rosszat az Európai Unióról, hiába a rengeteg kék plakát az országban, 54 százalékuk pedig egyenesen pozitívan gondolkodik róla. Hasonló a helyzet a NATO-val és az ENSZ-szel kapcsolatban is, pozitívabban állunk hozzájuk is, mint például a csehek és a szlovákok, miközben a Visegrádi Négyektől (aminek Magyarország is a tagja) annyira nem vagyunk oda. 

Így nem meglepő, hogy lakosság elenyésző része, mindössze 6 százaléka szeretne Oroszország felé közeledni, mondja Rácz András egy visegrádi felmérésre hivatkozva. Mely szerint egyébként a magyarok harmada egyértelműen a Nyugat felé orientálódna, 50 százaléka ide is, oda is, 14 százalékuknak pedig nincs erről véleménye.

Pártpreferencia alapján egyértelműen a Fidesz táborában a legmagasabb Oroszország támogatottsága, de Rácz hangsúlyozza, hogy ez is csak relatív. Ezzel kapcsolatban egyébként a 444.hu frissebb adatokkal rendelkezik: a teljes népességet nézve Oroszország megítélése inkább kedvezőtlen, egyedül a fideszes szavazók értékelik Putyinékat pozitívan, azonban ők is csak 56 pontot adtak rá a lehetséges 100-ból. 

Az oroszokat nem érdekeljük

Bár Magyarországon felkapott téma Oroszország és az orosz kapcsolatok, az oroszok ezt nem viszonozzák. A Levada Központ 2018 januárjában készített egy felmérést a baráti és nem ellenséges országokról. Az eredmények szerint az orosz lakosság 68 százaléka tekinti ellenségnek az Egyesült Államokat, 14 százalékuk az Európai Uniót, 8 százalékuk pedig az egykori szocialista tábor országait (Magyarország elvileg itt van, de nyilván nem mi dobjuk meg a számokat).

Külön országokra lebontva Magyarország nem is mérhető az ellenségek listáján, viszont barátként sem tekintenek ránk az oroszok. Magyarországot 2014-ben az oroszok két százaléka említette, mint baráti országot, 2015-től kezdve már csak 1 százalék vagy annál kevesebb:

Magyarország mindössze a 40. helyet foglalja el az orosz emberek legbarátibb országainak listáján.

Borítókép: Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor a Parlamentben 2015. február 17-én. Fotó: Orbán Viktor / Facebook.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.