Hófúvás van keleten, autók borultak az árokba, sok helyen nincs áram

12484740 1737270873174399 7580393654673124015 o
2018.03.17. 19:17 Módosítva: 2018.03.18. 01:07

Fontosabb részletek:

  • Szombaton délután intenzív havazás kezdődött az országban. 
  • Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében piros figyelmeztetés van érvényben. 
  • Egyes helyeken 20 centis hótorlaszok alakultak ki, autók borultak az árokba, több baleset történt. 
  • Nagykállónál két település és a közeli tanyák járhatatlanná váltak.
  • Heves megyében és Nagykállónál 3500 háztartásban elment az áram. 
  • Másutt az ónos eső okozott gondot.
  • A közlekedési helyzetben fokozatos javulás vasárnap délelőttől várható.

Szombaton este több helyen ónos eső és intenzív havazás kezdődött az országban. A Nyírségben már komoly hótorlaszok vannak, 22 centiméteres buckákat emelt a szél, írja az Időkép. Az Index egyik olvasója Kisvárdáról ezt írta: "Megkockáztatom, még életemben nem láttam ekkora hóvihart ebben az országban. Na jó, talán 5 éves koromban. (Most 39 vagyok)"

Nagykálló közelében járhatatlanná vált Újszőlőskert és Péterhalom, valamint a Balkány körüli bokortanyák, közölte a rendőrség.

Heves megye négy településén mintegy kétezer háztartásban, Nagykállóban 1500 helyen ment el az áram. 

Mezőkövesdről hófúvást jelentettek, a Dunától keletre többfelé viharos a szél. Havazásról küldtek videót Bükkszentkeresztről és Bánkról is. Az Index olvasói az erősen havas Hajdúszoboszlóról és Nyíregyházáról küldtek képet, videót. A mátraszentistváni sípark videóján is látható az erős havazás.    

Az M3-as autópályán Nyíregyháza és Miskolc között jelentősen lelassult a forgalom, miután lezárták az M3-as Nyíregyháza felé tartó oldalát Karácsond közelében, ahol három autó ütközött. 

A katasztrófavédelem honlapján este 9 után sorra érkeztek a jelentések balesetekről, árokba borult autókról Észak-Magyarországon. Az M5-ös autópályán egy autószállító tréler borult árokba, a 46-os úton egy kisbusz, a 39-es főúton egy kisteherautó. 

Egy olvasónk azt írta: a Szegedről Budapestre tartó vonat Cegléd után műszaki okokból megállt. Az utasokat a nyílt pályán leszállították, és bokáig érő hóban, jeges szélben vissza kellett gyalogolniuk a ceglédi vasútállomásig.  

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton este egyre többfelé fordul havazásba az eső. A hó sokfelé megmarad, legkisebb eséllyel délkeleten. Az északkeleti, északi szelet erős, az Alföldön és a Zemplénben viharos lökések kísérik, emiatt több helyen hófúvásokra is számíthatunk, hótorlaszok is kialakulhatnak. Az ország délkeleti, keleti megyéiben az eső nem havazásba, hanem ónos és fagyott esőbe mehet át, és viszonylag rövid idő alatt több milliméteres jégbevonat képződhet.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés van érvényben.

Ezen felül országszerte vannak még érvényben első- és másodfokú riasztások a hófúvás miatt. Ugyancsak Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintően az ónos eső miatt is másodfokú riasztásokat adtak ki. Emellett több megyében a sok eső, a havazás, illetve a viharos szél miatt is figyelmeztetések vannak érvényben.

29386762 1573302986057001 931824057156894720 n

Az OMSZ szerint a hó vastagsága egy délnyugati-északkeleti tengely mentén, nagyjából a Nagykanizsa-Miskolc városok közti széles sávban lehet a legnagyobb, akár 10-15 cm körüli, míg a Dunántúl északi felén 5-15 cm a legvalószínűbb. Elsősorban Borsodban és Szabolcs nyugati felén 20 cm-t meghaladó hó is hullhat.

Hófúvásra általában az ország északkeleti felén és a Nyugat-Dunántúlon lehet számítani.

Önnél már havazik? Van fotója vagy videója?
Küldje el nekünk!

Erős hófúvás vasárnap reggelig az Északi-középhegységben és annak előterében, kiemelten a Hernád és a Bodrog völgyében, az Alföld északi felén, és néhol a Nyugat-Dunántúlon is lehet. 

Egyre hidegebb lesz az idő. Szombaton éjszaka -2 és -10 fok lehet, vasárnap napközben +2 és -5 fok valószínű.

A közlekedési helyzetben fokozatos javulás vasárnap délelőttől várható.

Debrecenben az intenzív ónos eső miatt akadozik a villamos-közlekedés. A villamos vonalak mentén villamospótló autóbuszok közlekednek. 

Az Országos Rendőrfőkapitányság az autósoknak a következőket ajánlja:

  • Ha útra kelnek, tankolják tele az autót
  • Az ablakmosóban legyen fagyálló folyadék
  • Ellenőrizzék az akkumulátor kapacitását
  • Legyen hólánc és hólapát az autóban
  • Tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról gondoskodni
  • Legyen feltöltve a mobil is

Papp Károly országos rendőr-főkapitány a rendkívüli időjárás miatt felfüggesztette a biztonsági övek és a gyermekülések ellenőrzését, amelyet szombattól hétfőig terveztek az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) éves ellenőrzési terve alapján. Az akció emellett kiterjedt volna az illegális migráció, az embercsempészet, a kábítószerrel, valamint a lőfegyverrel kapcsolatos, illetve a vagyon elleni bűncselekmények felderítésére is.

(Borítókép: Bakró-Nagy Eszter)