Újabb részletek Kaposvár fideszes polgármesterének ügynökmúltjáról

2018.03.17. 08:30

Még 2005-ben írtunk Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármesterének ügynökmúltjáról. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára akkor átadta az Indexnek Szita Károly ügynökmúltját bizonyító iratokat. A dokumentumok szerint Szitát 1980 július 2-án szervezte be Fenesi Lajos rendőrfőhadnagy a III/II-es osztályhoz, fedőneve Krakus Péter lett. A dokumentum szerint Krakus ügynök 1989. május 9-én szerelt le. Ungváry Krisztián történész is foglalkozott vele kutatásaiban. Szita Károly akkor azt mondta, visszaéltek személyes adataival, és kitartott amellett, hogy nem azonos a Krakus Péter fedőnevű ügynökkel. 

Szita akkor azt mondta, jogi útra tereli a dolgot, bíróságon tisztázza majd magát, de a Magyar Nemzet arra emlékeztet friss cikkében, hogy ez a mai napig nem történt meg. Ugyanebben a cikkben a lap részleteket közöl Szita, fedőnevén Krakus Péter jelentéseiből, amelyek korábban titkosítottak voltak, korábbi cikkünkben mi is csak a dosszié fedőlapját láthattuk és mutathattuk be.

A lap azt írja, megszerezték a politikus állambiztonsági nyilvántartó kartonját, illetve a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság III/II. osztályának több (eredetileg) szigorúan titkos minősítésű aktája és Szita kézzel írt jelentése a nyolcvanas évekből.

„A birtokunkba került rendőrségi anyagok közül az első 1980. július 2-i, nyilvántartó kartonja alapján pedig tudható, hogy Szita Károly egészen 1989. május 9-ig állományban állt. A titkos minősítéseket a papírokon látható bélyegző szerint 2008. július 12-én törölték. Szita Károly beszervezésének hivatalos dátuma 1980. július 1." - írja a lap. Szita beszervezője egyébként az a Fenesi Lajos főhadnagy, akit 2004-ben Lamperth Mónika tüntetett ki. 

Korábbi cikkünkből már kiderült, mikről jelentett Krakus, a feljegyzések többsége katonai objektumok környékén zajló események, külföldi állampolgárok, diplomaták mozgásáról, kaposvári vendéglátóikról szólt. Krakus rendszeresen jelentett arról, hogy akkori lakóhelyén, a kaposvári Kőszeg utcában és környező utcákban lévő házak előtt olasz, jugoszláv, osztrák és NSZK-s rendszámú gépkocsik parkoltak. De számos jelentés tartalmazott politikai jellegű információkat is, például hogy munkatársai miként kommentálták a lengyelországi szükségállapot bevezetését.

A Magyar Nemzet most közölt cikkében több kép is van a kézzel írt jelentésekről. És ha nem lenne az egész nagyon szomorú, akkor álljon itt a mondat arról, hogyan jellemezték a fideszes politikus hozzáállását:

„Bár keveset ismer mindabból, amiket végeznie kell, érdeklődéssel várja feladatait, melyeket legjobb tudása szerint kíván végrehajtani. Kijelentette, hogy örül annak, hogy segíteni tudja munkánkat”.

Szita Károly jelenleg az egyik leghangosabban sorosozó fideszes polgármester, emellett a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

Az LMP egyébként idén, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjának alkalmából jelentették be, hogy 17. (!) alkalommal is benyújtják az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról és a lusztrációról szóló törvényjavaslatukat, amelyet 2010 óta minden alkalommal lesöpört az asztalról a fideszes többségű parlament.

Frissítés: a cikk megjelenése után nem sokkal Szita Facebookon reagált. Ennyit írt ki:

Az én lelkiismeretem tiszta, nem félek tőled, Simicska Lajos!

A fideszes politikus mondatának kifejtésében a Hirado.hu sietett segítségére. A kormányoldal azt írja, amolyan bosszúféleség lehet csak ez a cikk, mert Szita Kaposváron leszerelte Simicska óriásplakátjait. "Március 17-én reggel Simicska Lajos újságjában, a Magyar Nemzetben meg is jelent egy már évekkel ezelőtt boncolt, de tényszerűen soha be nem bizonyított ügy Szitával kapcsolatban", fogalmaznak.