16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Dénes Balázs beszél az izraeli lap hangfelvételén

2018.03.19. 15:39 Módosítva: 2018.03.19. 22:12

A Jerusalem Post múlt héten arról írt, hogy egy Németországban bejegyzett civil szervezet, a Civil Liberties Union for Europe (Európai Szövetség a Szabadságjogokért) a német kormányra próbál nyomást gyakorolni, hogy német cégeken keresztül lépjen föl a demokratikus jogok védelmében Magyarországon. A szervezetet a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány is támogatja.

Arra alapozzák ezt, hogy a szövetség vezetője, Dénes Balázs egy januári magánbeszélgetésen a mindennapi munkájáról beszélt. Elmondta, hogy például azon a héten egy német társadalmi kutató-tanácsadó szervezettel (think tank) fog találkozni, akiknek elmagyarázza, hogy hogyan léphetnek föl a magyar civiltörvény ellen. Hozzátette, hogy ez a think tank a német kormánynak is ad tanácsokat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer vasárnap az MTI-nek azt mondta: a hangfelvételen alapuló cikk azt bizonyítja, hogy a Soros-hálózat európai kormányokat akar egymásnak ugrasztani azért, hogy az illegális bevándorlók befogadását előmozdíthassa.

Dénes Balázs: Remélem, a magyar kormány is tájékozódik, mielőtt külföldön befektet 

„A „Liberties” a munkája során nemzetközi szervezetekhez és más országok kormányaihoz is fordul, hogy jelezze nekik, milyen állapotban van a magyar jogállam, és hogyan korlátozzák a szabadságjogokat vagy a civil szervezetek működését – nyilatkozta az Indexnek Dénes Balázs. – A német kormányról azt gondoljuk, hogy részben pontosan az itt befektető német cégek miatt ezeket az információkat fontosnak tartja. A magyarországi külföldi befektetéseket nem a Liberties, hanem a magyar kormány jogkorlátozó és a jogállamot lebontó intézkedései veszélyeztetik.”

A cikk alapjául szolgáló beszélgetés úgy zajlott le, hogy magukat potenciális támogatóknak hazudók Dénes Balázs tudta és engedélye nélkül rögzítették az elhangzottakat. „Ez azonban nem változtat azon, hogy

AMIT MONDTAM, AZ A NEM-KORMÁNYZATI SZERVEZETEK FELADATA ÉS KÖTELESSÉGE AKKOR IS, HA EZT A JELENLEGI MAGYAR KORMÁNY VALAMI SZÖRNYŰ BŰNNEK TARTJA.

– szögezte le. – Mint magyar állampolgár, csak remélni tudom, hogy a magyar kormány is tájékozódik a demokrácia és az emberi jogok állapotáról, mielőtt más országokban külföldi befektetésekről dönt, vagy magyar cégek külföldi befektetéseit segíti.”

A civiltörvénnyel súlyos jogi problémák vannak, az Európai Unió Bírósága jelenleg is vizsgálja, hogy szabályosan korlátozza-e a civil szervezetek munkáját Magyarországon. Az Európai Bizottság korábban megállapította, hogy a magyar szabályozás több ponton is sérti az uniós jogot.

A német cégeket jobban érdeklik a magyar adókedvezmények

„Ha a német külügyminisztérium el akar érni valamit Magyarországon, a hangjuk valószínűleg elég erős ahhoz, hogy komolyan vegyék őket, a magyarországi német beruházások miatt” – idézte az izraeli újság Dénes Balázst. A Mercedest, az Audit és a Boscht említette, mint ilyen beruházások mögött álló cégeket.

A magyar kormányt évek óta rengeteg kritikával illetik más országok és nemzetközi szervezetek, köztük az Európai Unió is amiatt, hogy nem tartja tiszteletben az európai alapvető értékeket és korlátozza a demokratikus intézmények működését. A nemzetközi korrupciós mutatókban szégyenletesen teljesített Magyarország az elmúlt években. A piac felől is érte már kritika a kormányt, például a távközlési és a bankszektorra kivetett különadók miatt, amelyek azt jelzik, hogy a Magyarországon befektető külföldi cégeket érhetik kellemetlen meglepetések. Az ehhez hasonló jogszabályi bizonytalanság elriasztja a külföldi tőkét. 

Az eddigi tapasztalat alapján viszont nem úgy tűnik, hogy a német cégek üzleti döntéseiben fontos szerepet játszana az emberi jogok helyzete és a demokrácia állapota Magyarországon. Őket az befolyásolja inkább, hogy Magyarország az uniós átlaghoz képest is sokat költ nagyberuházások támogatására, ami jellemzően azt jelenti, hogy

NÉMET MULTIKNAK ADUNK ELÉG SOK INGYENPÉNZT AUTÓIPARI ÁLLÁSOKÉRT

– írta az Index egy korábbi cikkben, ami alaposan körbejárja a magyarországi német beruházásokat. 

Még több német beruházásra számítunk

Megkérdeztük Szijjártó Pétert, hogy miről van szó. Egy politikai játék zajlik a német cégek kegyeiért, ami úgy néz ki, hogy a magyar kormány arra próbálja őket rávenni, hogy ne emeljenek szót a jogállam sérülései miatt Magyarországon, a civil szervezetek pedig az ellenkezőjére?

„Én rendszeresen beszélek ezekkel a nagy cégekkel. Soha, még egyszer mondom, soha semmilyen emberi jogi vagy migrációs kérdést, kockázatot, kritikát ezek a cégek nekem föl nem vetettek – mondta a miniszter. – És nem tartom helyesnek, sőt, rendkívüli módon aggaszt, hogy valaki arról spekulál, hogy majd ezen vállalatok befektetési döntéseinek a befolyásolásán keresztül tud Magyarországra nyomást gyakorolni.”

„A világgazdaság alakulását az autóipar húzza, egy teljesen új irányba: önmagukat vezető autók, elektromobilitás – folytatta Szijjártó Péter. – Az úriember által megemlített három nagy német vállalattal, meg mondjuk három hasonló nagyságú német vállalattal” olyan projektekről tárgyalnak, amelyek amelyek ezeket a funkcióikat nagyrészt Magyarországra tudják hozni. Ezek a beruházások Magyarország gazdasági növekedését a jövőben alapvetően befolyásolni fogják, fogalmazott.

A Külügyminisztérium a tel-avivi magyar nagykövetségen keresztül kérte, hogy az újság adja ki a cikk alapjául szolgáló hangfelvételt. Választ még nem kaptak. Az újság nem köteles kiadni a forrását, sőt, ha anélkül megteszi, hogy a felvett beszélgetés szereplői hozzájárulnának, súlyos sajtóetikai vétséget követ el.  • Hírek
  • Hírek