Meglepő természeti jelenség vette kezdetét

2018.03.21. 09:57

Ha a monitorról felpillant, olyat láthat, amire régen nem volt példa: úgynevezett napsütést.

A Nap, ha nem emlékeznének, egy 4,8m abszolút fényességű,  G2V színképtípusú csillag, amely energiája az élethez szükséges fényt és meleget biztosítja nekünk. Az elmúlt hetekben mondjuk pont nem biztosította, teret engedve így a télről lecsúszott télnek. És bár szerda délelőtt az ország nagy részén kisütött, ez azonban nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson, tavaszról még nincs szó.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ugyanis a három északkelet-magyarországi megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar) még szerdán is lehetnek hófúvások, a szolgálat első fokú (tehát a leggyengébbnek minősülő) figyelmeztetést is kiadott. Az Időkép.hu pedig azt írja, hogy az országban többfelé havazhat a szerda délutáni, kora esti órákban, Budapestre egyenesen hózáport prognosztizálnak.

Csütörtök hajnalra azonban eltűnnek a felhők, így a hét második felében már napos, ám éjszaka és hajnalban emiatt kifejezetten hideg idő várható. Az éjjeli órákban jellemzően mínusz 6-8 fok, a havasabb területeken mínusz 10 foknál is hidegebb lehet. Napközben viszont fokozatosan melegedni fog a levegő, hétvégére sokfelé 9-11 fok várható.

Aztán a jövő héten folytatódik a felmelegedés, március utolsó napjaiban már 13-14 fok is lehet, viszont hétfőtől visszatérnek a felhők, és a jövő hét nagy részében várhatóan ismét esni fog.