Árpád
-2 °C
4 °C

Béremelésért tüntetnek az egészségügyi dolgozók a Kossuth téren

Image uploaded from iOS
2018.03.24. 14:50

Hiába mondja azt a kormány, hogy jelentősen emelte a béreket az egészségügyben, a valóságban a dolgozók még mindig túl sokat dolgoznak túl kevés pénzért és a szakma elhagyásán gondolkodnak - ezt mondták a felszólalók a Független Egészségügyi Szakszervezet Kossuth téri tüntetésén szombaton. A tüntetésre viszont alig pár száz ember ment el.

A gazdaság állítólag virágzik, de az egészségügy pusztul - ezt mondta a tüntetésen Dr. Soós Adrianna, a 2011-ben alakult FESZ elnöke. Azt mondta, a szakszervezet felmérése szerint

az egészségügyi dolgozók 96 százaléka elégedetlen a béremeléssel, hiába mond mást a kormányzati propaganda.

Soós szerint csak a dolgozók 30 százaléka, az orvosok és a diplomás ápolók kaptak nagy béremelést, a többi dolgozó nagy részének továbbra is nettó 120 ezer forint az alapbére. A mentők, ápolók 80 százaléka állítólag gondolkodik azon, hogy elhagyja a szakmát. A szakdolgozók mellett pedig a kórházakat üzemeltetők, karbantartók, sofőrök, étkeztetésben dolgozók közül sokan már 10 éve nem kaptak béremelést. Pedig, mondta a szakszervezet elnöke, a kormány erre akár most is költhetne, hiszen látszik, hogy más célokra nagy összegeket különít el. 

A dolgozóknak nemcsak a fizetéssel van problémája, hanem azzal is, hogy a munkaerőhiány és elvándorlás miatt a még az egészségügyben dolgozóknak rengeteget kell dolgozni, sokszor az előírt maximum heti 72 órának akár a dupláját. Emellett pedig sok dolgozó még másod- vagy harmadállást is kell vállaljon, hogy el tudja tartani a családját. Emiatt sokan alig látják a társaikat, gyerekeiket, az egyik szakápolónak például az egyik szónok szerint azt mondta a kisfia a minap:

Anya, olyan jó lenne, ha beteg lennék, mert akkor velem is olyan sokat lennél, mint a betegekkel a kórházban.

A felszólaló orvosok, szakápolók szerint emellett az is szörnyű, hogy az egész egészségügyi rendszer állapota folyamatosan romlik, alapberendezésekre nincs pénz, túl sokat kell használni a műszereket, ezért azok hamar tönkre mennek, sokszor már nincs pénze egy-egy osztálynak vécépapírra vagy gumikesztyűre.

Image uploaded from iOS (2)
Fotó: Huszti István / Index

Azt viszont minden szónok megemlítette, hogy sajnálatosan kevesen vannak a tüntetésen. Dr. Soós Adrianna szerint ennek egyrészt az az oka, hogy a Facebookon reggel elindult egy kampány, amely szerint elmarad a tüntetés. De azért is vannak kevesen, mert sokan most is dolgoznak, vagy az egészségügyben, vagy valamilyen mellékállásban, sokan már külföldön vannak vagy elhagyták a szakmát, sokan pedig félnek a kórházakban uralkodó "hűbéri rendszer" miatt. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?