Hol fogjuk tárolni 250 ezer évig Paks2 atomhulladékát?

image uploaded from ios (4)
2018.03.25. 15:09

Az atomerőművek elhasznált üzemanyagainak 250 ezer évig biztosítani kell a sérthetetlenségét, ám a legidősebb ismert emberi építmények romjai is csak 10 ezer évesek. 

Erről tartott figyelemfelhívó akciót ma a Greenpeace Magyarország a Dunán, ahol egy óriás atomhulladékot jelképező hordót úsztattak. A civil szervezet szóvivője kifejtette, hogy az atomhulladékok végleges tárolását eddig a világon sehol sem tudták megoldani. 

Magyarországon a végleges atomhulladék-tároló kialakítását 2047-re ígérték, de aztán eltolták 2064-re. De azt sem lehet tudni, hogy találnak-e erre alkalmas helyet és technológiát. 

A Greenpeace azért is akciózott most, mert a hírek szerint néhány héten belül el akarják kezdeni építeni a paksi atomerőmű új blokkjait. A szervezet szóvivője megdöbbentőnek nevezte ezt a felelőtlenséget, mert a kormány úgy kezdene bele atomerőmű bővítésébe, hogy még mindig nem találták ki, hogyan lehetne majd tárolni az atomhulladékot, és ennek várhatóan óriási, 800 milliárd forintos költsége lesz a jövőben. 

A szervezet online petíciót indított a paksi bővítés leállítására. A kezdeményezést eddig 24 ezren írták alá.