Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Megszólalt a magyar rendőrség az FBI védett tanújának ügyében

2018.03.26. 16:04

Ahogy arról korábban írtunk a Magyar Nemzet hétfői cikke szerint egy magyar férfi az FBI tanúvédelmi programjában kapott papírokkal él az Egyesült Államokban, és azért kíváncsiak rá az amerikai hatóságok, mert gyanújuk szerint ő is egy szem volt abban a láncban, amelynek segítségével az elmúlt években három-négymilliárd euró, vagyis ezerháromszázmilliárd forintnak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra. A pénz az amerikaiak gyanúja szerint a nyertes uniós pályázatok "alkotmányos költsége", a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék. Az FBI gyanúja szerint az összeget jellemzően az MKB-ból, esetenként pedig más, a kormány által ellenőrzött magyar bankokból vették fel.

A magyar férfit egyébként a hazai hatóságok is körözik az Interpol listája szerint jelentős összegű pénzmosás gyanújával. Ennek fényében különös, hogy nem akarják kihallgatni – a Magyar Nemzet birtokába jutó dokumentumok szerint az amerikai hatóságok tavaly március óta többször jelezték a magyaroknak, hogy a férfi náluk van, és bármikor ki tudják hallgatni az FBI jelenlétében; a körözést ennek ellenére máig nem vonták vissza, és a magyar nyomozók nem éltek a kihallgatás lehetőségével sem. A lap négy napja megkérdezte az ügyészséget, hogy miért nem, de a nyomozó hatóság válaszában türelmet kért. Azóta még nem válaszoltak.

Reagált viszont most a rendőrség a Police.hu-n. Azt írják, a Magyar Nemzet cikke hemzseg a pontatlanságtól. A rendőrségi közlemény szerint "a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) folytatott nyomozást különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt a jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodó, nemzetközi elfogatóparancs hatálya alatt álló középkorú F. P. A. ellen. A magyar állampolgárságú férfi 2014. június 18. és 2014. november 10. között társaival bűnszervezetben követte el a bűncselekményt.

A gyanúsítottak módszere az volt, hogy több magyarországi bejegyzésű, tényleges gazdasági tevékenységet nem folytató gazdasági társaság nevében bankszámlát nyitottak különböző pénzintézeteknél, majd ezeket további bűntársaik rendelkezésére bocsátották annak érdekében, hogy azokra különböző, nem magyarországi bejegyzésű gazdasági társaságok sérelmére elkövetett csalásokból származó átutalásokat végezzenek, melyeket további bankszámlákra utaltak vagy megkíséreltek utalni" - írja a rendőrség, ahogy azt is, hogy:

"A bűncselekmény európai uniós és magyar költségvetési forrásokat nem érintett."

F. P. A. társaival szemben az eljárást a KR NNI 2017. július 7-én befejezte, a Fővárosi Főügyészség 2017. november 8-án vádiratot nyújtott be. A vádlottak közül egy fő házi őrizetben van, két fő lakhelyelhagyási tilalom alatt áll. F. P. A.-val szemben a nyomozást a KR NNI felfüggesztette mindaddig, amíg gyanúsítotti kihallgatása nem történik meg. A magyar nyomozó hatóság előterjesztést tett az amerikai igazságügyi hatóságok irányába a nemzetközi jogsegélykérelem teljesítésére. Az Amerikai Egyesült Államokban F-fel szemben folytatott eljárásról a magyar hatóságok információval nem rendelkeznek."

Tehát a rendőrség szerint a férfi ügyében a bűncselekmény nem érintett uniós és magyar költségvetési forrásokat, és ők igenis kihallgatnák a férfit, amit jeleztek is az amerikai hatóságoknak.

Reagált a legfőbb ügyészség is

A rendőrségi közlemény után valamivel a Legfőbb Ügyészség is kiadott egy közleményt az üggyel kapcsolatban. Az ügyészségnek nem tűnt fel olyasmi, amit a nemzet ír. Azt írják, pontokba szedve, hogy: 

"1. Az ügyészség tudomása szerint egyik eljárásban sem merült fel, hogy az elmúlt években 3-4 milliárd euró, mint uniós pályázatokból kormánypárti politikusok részére „jutalék” gyanánt visszaosztott pénzösszeg magyar bankokból készpénzben történő felvétele, gyémántokra történő konvertálás, vagy ún. hawala utalás formájában Ázsiába továbbítása, majd visszakonvertálást követően közel-keleti, vagy szingapúri bankszámlákon történő elhelyezése és Magyarországra immár legális beruházásként való visszajuttatása történt volna.

2. A sajtóban megjelölt személy és társai ellen különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatott nyomozást, mivel a gyanú szerint közreműködtek különböző nyugat-európai sértettek (spanyol, portugál, belga, német és francia gazdasági társaságok) sérelmére elkövetett csalásokból származó összegek banki átutalások révén történő tisztára mosásában.

A kérdéses személy az eljárás során – a házkutatás előtt mindössze órákkal – külföldre szökött, míg társait elfogták és gyanúsítottként kihallgatták. Az elszökött személlyel szemben európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A Fővárosi Főügyészség a szökött személy elfogott társaival szemben 2017. november 08-án vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken. A szökésben lévő személy vonatkozásában az eljárást felfüggesztették.

3. A magyar ügyészségnek nincs arról tudomása, hogy az USA igazságügyi hatóságai felajánlották volna a magyar hatóságoknak, hogy az USA-ban kihallgathatják a szökésben lévő személyt. A magyar ügyészség felé ilyen felajánlás nem történt. 

4. Az amerikai hatóságok által egy másik ügyben 2017-ben kiadni kért hat magyar állampolgár egy másik - ugyancsak pénzmosással foglalkozó - bűnszervezet tagjai. 

Ennek keretében a hat magyar állampolgár letartóztatását és kiadatását kérték az Igazságügyi Minisztériumon keresztül. A bíróság a nevezettek kiadatási őrizetét, majd kiadását elrendelte. Az igazságügyi miniszter azonban (és nem a legfőbb ügyész, ahogy az egyes orgánumokban megjelent!) a kiadatást megtagadta. A miniszter egyidejűleg felhívta ügyészséget a nyomozás elrendelésére. A Fővárosi Főügyészség a nyomozást elrendelte, amely Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda előtt jelenleg is folyamatban van."  • Vennék
  • Bankszámla