Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Valódi nyomozás van - bizonygatja Polt az EP-nek

2018.03.26. 10:45 Módosítva: 2018-03-26 12:13:18
Nem érti, miért mondják az Európai Parlament részéről, hogy nincs valódi nyomozás az Elios-ügyben, hiszen van valódi nyomozás, ez derül ki Polt Péter Ingeborg Grässlének írt válaszleveléből.

Valódi nyomozást szorgalmaz a Simicska Lajoshoz és Tiborcz Istvánhoz köthető Elios ügyében Ingeborg Grässle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke a kedden a Politicónak adott nyilatkozatában, írtuk a napokban.

Valódi nyomozás van - írta Polt Péter legfőbb ügyész válaszlevelében, amit ma reggel tettek ki a az ügyészség honlapjára. Eszerint az ajánlást január 8-án kapta meg a Legfőbb Ügyészség. Az ajánlás ezután a Pest Megyei Főügyészséghez vándorolt, ami két hét elteltével elrendelte a nyomozást is, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás. 

Csakhogy ennek az információnak már birtokában volt Ingeborg Grässle, hiszen a Politico szerint bár az ügyészség elrendelte a nyomozást, nem valószínű, hogy a legfőbb ügyész, a Fidesz korábbi politikusa vádat emel a miniszterelnök egyik családtagja ellen.

Grässle  azt is közölte: az OLAF vizsgálata világosan kimondta, hogy csalás történt, és most a magyar államon a sor, hogy lépjen, majd hozzátette azt is: hiába ígérte a kormány, hogy karácsonyig reagálnak, egyelőre nem kapott tájékoztatást az ügyben.

Erre Polt úgy reagált, hogy OLAF közigazgatási vizsgálatok alapján ajánlást tehet, de mivel nem nyomozó szerv, a felmerült gyanú vizsgálatára nincs hatásköre. Arra a nemzeti ügyészségeknek van joga. Arra nem válaszolt a magyar főügyész, hogy mint a Fidesz korábbi politikusa, vádat emelne-e a miniszterelnök egyik családtagja ellen, mint ahogyan arra sem, hogy miért nem adott eddig tájékoztatást az ügyben. 

Mivel Ingeborg Grässle a budapesti négyes metróval kapcsolatos OLAF-vizsgálattal összefüggésben is hiányolta a magyar vádhatóság válaszát, Polt erre is kitért. Mint írta, halad a nyomozás, a vesztegetési ügyben előzetes letartóztatást is elrendeltek, de a gyanúsított külföldre menekült. Egy másik ügyben is nyomoznak, de abban a költségvetési csalás és a hűtlen kezelés gyanúja nem igazolódott be, ennek hiányában pedig nem kerülhetett sor az OLAF-jelentésben nevesített volt miniszterelnök (Medgyessy Péter) gyanúsítotti felelősségre vonására.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.