4 év fegyházat kapott a magyar fiatal, aki az Iszlám Államhoz akart csatlakozni

2018.03.27. 17:14

Négy év fegyházbüntetésre ítélt terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt a Székesfehérvári Törvényszék kedden első fokon, nem jogerősen egy magyar fiatalt,aki azt tervezte, hogy csatlakozik az Iszlám Állam terrorszervezethez. Társa terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettéért két év börtönbüntetést kapott - írja MTI.

A bíróság közleménye szerint az ügyész a büntetések súlyosításáért és a másodrendű vádlott részbeni felmentése miatt fellebbezett, mivel őt bűncselekmény hiányában felmentették a terrorcselekmény előkészületének vádja alól. Mindkét vádlott téves minősítésre hivatkozva és a büntetés enyhítése érdekében adott be fellebbezést. 

A másodfokú határozat meghozataláig az elsőrendű vádlott előzetes letartóztatásban marad, míg a másodrendű vádlott szabadlábon védekezhet. 

A két fiatal 2014 őszétől 2015 januárjáig egy internetes portálon beszélt arról, hogy az Iszlám Államhoz csaltakoznának. Az elsőrendű vádlott levelezett is egy magát Abu Isa néven bemutató emberrel, 2015 elején repülővel Isztambulba utazott, majd - mivel ott nem várták - egyedül indult el a szír-török határ felé. A határt azonban nem tudta átlépni, mert gyanús viselkedése miatt a török hatóságok letartóztatták és Magyarországra hazatoloncolták.

A másodrendű vádlott ténylegesen semmit nem tett azért, hogy hasonló céllal kiutazzon, de élénken érdeklődött az Iszlám Állam iránt. 2016 júliusában egy közösségi oldalon kommenteket helyezett el, amelyekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba. "Azon magatartása, hogy nagy nyilvánosság előtt emberölés elkövetésével fenyegetőzött, a lakosság megfélemlítésére irányult" - áll a közleményben.